4 май е особен ден за феновете на футбола в

...
4 май е особен ден за феновете на футбола в
Коментари Харесай

71 години от трагичния инцидент, който накара Италия да плаче

4 май е необикновен ден за почитателите на футбола в Италия и най-много за последователите на Торино. На тази дата, преди 71 години самолетна злополука постави завършек на триумфалния поход по терените на най-славната генерация на клуба, известна акто " Гранде Торино ".

През 40-те години на предишния век Торино е без конкуренция в Италия. Отборът опустошава противниците си с нападателен и атрактивен жанр, а тактиката с четирима нападатели десетилетия по-късно е в основата на тоталния футбол, налаган от Аякс и холандския народен тим.

Между 1942 и 1949 година Торо печели пет следващи трофеи (през 1944 и 1945 година не се организира състезание поради Втората международна война). По това време " биковете " са непобедени на своя стадион " Филаделфия " в продължение на 4 години.

През април 1949 година тимът вкарва 6 гола на Рома до 20-ата минута, а на почивката треньорът Луиджи Фераро споделя на футболистите си да понижат оборотите и да не унижават противника. В последна сметка мачът приключва 7:0, а след края му даже почитателите на " вълците " приветстват противника.

Торино става първенец с задатък от 15 точки пред Интер, въпреки в последните 4 мача да играе с аварийния си състав поради нещастието на 4 май. Това е една от най-черните дати в историята на италианския футбол. След другарски мач с Бенфика в Лисабон тимът се връща към Торино. Времето е облачно, вали проливен дъжд с гръмотевици, а видимостта е нулева. В 17:05 часа самолетът се блъска в базиликата Суперга на едноименния рид край Торино. Всички умират - 4-членният екипаж, шестима ръководители на отбора, 18 футболисти и трима публицисти. Голяма част от играчите са национали на Италия.

 " От скрина ": Гранде Торино

Следващите генерации на Торино в никакъв случай не реализират и парченце от триумфите на своите прародители. Трябва да изминат близо 30 години, преди " биковете " още веднъж да вдигнат шампионската купа.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР