4-ма българи, 7 украинци и един молдовец са задържани при

...
4-ма българи, 7 украинци и един молдовец са задържани при
Коментари Харесай

Търси се босът на нелегалната фабрика за цигари в Пловдивско

4-ма българи, 7 украинци и един молдовец са арестувани при спецоперацията, разкрила незаконна фабрика за произвеждане на цигари в  с. Труд и с. Ръжево Конаре. Сред тях обаче не е индивидът, който е бил отпред на цялата организация.  “Все още откриваме кой е началник на групата ”, сподели представителят на спецпрокуратурата Сийка Милева в петък.

Издирват се и още четирима българи, забъркани в незаконното произвеждане на цигари. Според проверяващите вредата за бюджета от противозаконните цигари е 15-20 млн. лева месечно, като фабриката работила от началото на годината. В нея се произвеждали папироси от марките “Роял ”, която не се внася публично, и “Мурати ”. Цигарите били предопределени за нашия пазар и и Европейски Съюз. При проби на машините от проверяващите било открито, че последните създавани партиди са били с надипси на гръцки.

Във фабриката били открити още 640 мастербокса с надписи на гръцки език и 15 кашона с тютюн, всеки тежък към 200 кг. Продукцията била на стойност към 2 млн. лева На ден се произвеждали по 180-200 мастербокса като потенциалът на машината бил 2000 цигари в минута.

 Как обаче толкоз дълго време незаконната фабрика е останала незабелязана? Всичко демонстрира доста усърдно обмисляне и подготовка, откриват проверяващите.  “Помещението съставлява сграда в постройката, с цел да не се чува звук на открито. Има и филтри, с цел да не се усеща миризмата на тютюна ”, изясни Калин Литов, шеф на отдел “Митнически режим ” в ГДБОП. Електричеството се доставяло посредством генератор, с цел да не се регистрира несъразмерна консумация на ток.

Във фабриката имало спални, кухня и фитнес. Работниците живеели в халето и не излизали на открито. С храна ги снабдявал родственик на един от групата. Те подпъхвали под вратата лист с продуктите, които желали.

Цехът за рязане на тютюн в с. Ръжево Конаре пък бил прикрит под бали сено, подредени по специфичен метод, тъй че сред тях се образувал проход. В четвъртък се наложило джип на ГДБОП да ги реалокира, с цел да могат проверяващите да влязат. Най-изненадващата находка за проверяващите бил скришен, под земята тунел за бягство - тръба, по която служащите да се " изнесат " със скейтборд при потребност. Тръбата водела да остарял канал, по който към този момент не тече вода.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР