4 групи вещества срещащи се в храните, опаковките им или

...
4 групи вещества срещащи се в храните, опаковките им или
Коментари Харесай

Вредни вещества за децата в храната


4 групи субстанции срещащи се в храните, опаковките им или продукти за хранене отделят американските педиатри като рискови за децата. Американската академия по педиатрия разгласява в сп. Pediatrics следния лист, изведен от нови изследвания на общността. Авторите на разбора се надяват да оказват помощ за по-доброто контролиране на нездравословни съставки при храненето на децата. От сдружението предлагат да се понижи потреблението на консервирана храна, колкото е допустимо повече да се ограничи потреблението на пластмасови съдове в микровълнови фурни и наложително се усили наличието на плодове и зеленчуци в ежедневното меню.

1. Изкуствени оцветители в храната
Оцветителите в храната се свързват с растеж на хиперактивно държание при децата. След изключването на синтетичните оцветители в хранителния режим на децата признаците на това разстройство доста понижават.

2. Бисфенол А и други бисфеноли

Бисфенол А се употребява за възстановяване на свойствата на пластмасата при производството на съдове и вътрешното покритие на железни консерви. Използването на бисфенол А в съдове за хранене се забрани в Европейски Съюз, в това число и у нас, само че това съединяване към момента се открива в някои предмети и опаковки, до които децата имат допир.

Изследвания демонстрират, че при възрастните бисфенолите се отстраняват от организма, само че те са рискови за развиващия се детски организъм. Документират се въздействие върху възрастта на полово съзряване, струпване на мазнини в организма, утежняване на репродуктивната функционалност.

3. Фталати

Фталати се срещат в опаковките и опаковъчните фолиа и други сходни материали. Те се свързват с нараснал риск от астма, високо кръвно налягане, затлъстяване и други

Американските специалисти не предлагат родителите да затоплят храна и течности в пластмасови съдове и опаковки в микровълнова фурна, което може да способства до отделянето на фталати и бисфенол А в храната.

Свързани публикации.. Европейски Съюз забрани бебешки шишета с Бисфенол А 0 Бързата храна е цялостна с фталати 0 Оцветители в напитките – в нормата ли са? 0

4. Нитрати и нитрити

Нитратите и нитритите под формата на добавки, които се употребяват за усъвършенстване цвета на храната и консервирането ѝ най-много при месните и софтуерно модифицираните артикули.

Нитратите и нитритите въздействат на синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. В някои случаи те се трансформират в канцерогени.

Перфлуоро алкилови киселини, които се намират в някои опаковки, като хартиените на пуканките, също се свързват с нездравословен резултат върху щитовидната жлеза и репродуктивната функционалност. Щитовидната жлеза е извънредно значим орган, освен като основна за метаболитните процеси в организма, от това по какъв начин действа зависи развиването на мозъка и действието на сърцето при децата.

Всяка една система в организма е обвързван по един или различен метод с щитовидната жлеза, тъй че всичко което ѝ вреди следва да бъде отстранявано.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР