4 години затвор за убийство, вместо 20 - това гласи

...
4 години затвор за убийство, вместо 20 - това гласи
Коментари Харесай

Отново - драстично намаление на присъда след сбиване

4 години затвор за ликвидиране, вместо 20 - това гласи присъдата на Валентин Маринов, който умъртви 18-годишния Алекс Ангелов в Бяла. Апелативният съд във Велико Търново понижи първичната присъда от 20 година затвор с цели 16 година поради смяна в обвиняването, оповестява в. " 24 часа ".
Според съдиите, убийството е по несъобразителност, а не е хулигански акт, както твърдеше прокуратурата. Представените доказателства сочат за несъобразителност, счита съдът.
Решаващи за изхода на делото се оказаха спомагателна съдебномедицинска експертиза на лекари и физик и разпит на експерт.
Съдът смята, когато нападателят замахнал да го удари с пестник, Алекс се дръпнал, а това довело до неспособност да резервира равновесие - залитнал и паднал. Травмата на главата му била от удара в плочките. Доказателствата по делото показвали, че ударът с пестник в лицето “е бил слаб или с умерена мощ ” и не би могъл да провокира загубата на равновесие. Преди да падне, Алекс опитал да се защищити от различен удар.
" От решението на Апелативния съд във Велико Търново излиза, че за ликвидиране ти се поставя по-малко наказване, в сравнение с да вземем за пример за кражба на движимост ", възмути се евродепутатът и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. " Подсъдимият не е можел да знае точната степен на алкохолно опиване на умрелия Алекс, нито е предполагал, че възможна реакция на последния в опит да се защищити ще докара безусловно до неговото рухване, като се има поради, че малко преди този момент Алекс е избегнал по същия метод опит за удар от друго от присъствалите лица, на което в следствие самичък е нанесъл удар… ", цитира част от правосъдните претекстове евродепутатът и пита дали след 4 години Маринов няма да изиска цигара от някой различен и няма отново да се стигне до това, което в този момент претърпява фамилията на Алекс.
18-годишният Алекс изпадна в кома след нахлуване в нощта против 8 юли 2017 година Към 5:00 часа сутринта той се прибира с другари от дискотека в Бяла. Компанията е пресрещната от група по-възрастни роми. Един от тях (Валентин Маринов) изискал цигара от Алекс, само че той не пушел и не му дал. Между групите станало сдърпване. Според прокуратурата, при свадата Алекс е ударен съдбовно с бутилка от уиски по главата. Пада и си удря главата в плочките. Откаран е в болница с тежка черепно-мозъчна контузия и макар напъните на лекарите на 15 юли умира.
Окръжният съд в Русе осъди Маринов на 20 години затвор при първичен непоколебим режим. Първата инстанция постанови, че килърът би трябвало да заплати 200 000 лв. кръвнина на околните на момчето. На 4 юни 2019 година Апелативният съд в Търново преквалифицира обвиняването в по-леко и даде на Маринов 3 години затвор. След това решение имаше плевел митинг на поданици от Бяла. Впоследствие Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане, защото не е склонен с претекстовете. Сега казусът отново отива във Върховен касационен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР