4 години вече не може да се реализира проектът за

...
4 години вече не може да се реализира проектът за
Коментари Харесай

Паметникът на цар Борис III се бави вече четвърта година

4 години към този момент не може да се осъществя планът за монумент на цар Борис III (1918-1943 г.), който да бъде повдигнат на мястото на барелефа при започване на Борисовата градина, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Идеята за паметника е на фондация „ Достойните българи “ на артиста Илия Георгиев, която към този момент е осъществила няколко такива плана. Тя провежда конкурс, на който се явяват към десетина скулптори. Той е извоюван от Теодор Бонев, който дълги години живее и твори в някогашните френски колонии в Карибите и в самата Франция, където работи към 2 години.

Бронзовата фигура на царя ще бъде висока 2.60 м и ще е върху каменен пай с височина към 1.40 м. На каменния фундамент ще има надпис „ Цар Борис III Обединител. 1893-1943 “.

За изработването на паметника скулпторът се среща с архивни фотоси, учи униформата и ордените на монарха. Той изясни, че това не е обичаен монумент от тези, които ние познаваме от комунистическата ера, в това време той не е съвременен, а закостенял план. „ Статуята на цар Борис ще носи чертите на един късен барок, тъй като цялата заобикаляща атмосфера носи такива черти – на лампите, на Орлов мост. По тази причина не можех да постъпя по някакъв различен метод. Това е една академична работа без някакви искания “, съобщи пред БГНЕС Бонев.

Няколко са знаците: свалената шапка пред народа; свалената ръкавица – чиста ръка и пръстен, знак на фамилните ценности; сабята – знак на царската власт, подготвена да отбрани нацията.


Проектът е утвърден от две комисии на предходния Столичен общински съвет – по архитектура и по запазване на околната среда. Бившият министър председател и цар Симеон Сакскобургготски е осведомен с плана и е изразил подготвеност актуалният барелеф да бъде изместен в парка на двореца „ Врана “.

И тук стартира „ идилията “, както я дефинира Теодор Бонев. „ През 2020 година избухна пандемията от Ковид-19 и тя отсрочи изработката на паметника с две години… и по този начин нещата се проточиха във времето към този момент четвърта година “, съобщи скулпторът и добави, че през това време се е появил и финансов проблем. По думите му сега е открита набирателна сметка, само че до каква степен са стигнали нещата той не знае. „ Фондацията не изиска непосредствено пари от Симеон Сакскобургготски, тъй като искаше да го показа като монумент, повдигнат с доброволните пожертвования на българския народ. Финансирането трябваше да бъде от българския народ и тук настъпиха затрудненията “, описа Теодор Бонев.

Скулпторът желае да осъществя своя план. Той ще стартира паметника благодарение на кмета и обществеността на Лозен, където живее.

„ Ще го направя от мен без да очаквам … само че ще бъде тъпо, в случай че българското общество не направи сходен жест. Все отново има разноски за бронза и отливането, всичко това коства пари и не чак толкоз огромни пари. Срамота е, в случай че те не могат да се намерят. Реализирал съм доста неща във Франция и Китай и не съм срещал такива компликации “, съобщи Теодор Бонев, добавяйки, че паметникът на цар Борис ще бъде „ работата на неговия живот “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР