4 души са обвинени, като един от тях е ръководител.

...
4 души са обвинени, като един от тях е ръководител.
Коментари Харесай

4 обвинени по казуса с Nexo

4 души са упрекнати, като един от тях е началник. На всички е неразрешено да напущат страната ни. Определени са парични гаранции на упрекнатите от по 1 лилион лв., стана ясно от конференция на службите. 

Иван Гешев дефинира акцията против Nexo като образец за положително съдействие с европейските и евроалантичесдките сътрудници.

По случая се работи от месеци насам от ДАНС, прокуратурата и Национална следствена служба. Вероятно ще се наложи експертна помощ.

Само през вчерашния ден е влизано в 15 обекта, разпитани са доста очевидци. Голяма част от тях са се страхували и по делото ще бъдат показани с анонимни показания. 

Блокирани са доста сметки, упрекнати са 4 лица. На всички упрекнати е неразрешено да напущат България. Двама са евентуално отвън България, макар че по данни на граничния надзор те са у нас. Разследващите се съмняват обаче, че те са в България. Всички упрекнати са български жители, активността правили от София. Групата работила от началото на 2018 година. Назначени са данъчни проверки на обвинените. 

" Има данни, че тези лица разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия. Имат скъпи парцели в Дубай, Карибските острови, Бахамите и имат яхти. В един от претърсените домове са открити и конфискувани 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена изложба ", съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Лицата са упрекнати в управление и присъединяване в проведена незаконна група, основана с користна цел да прави съгласувани в страната и в чужбина закононарушения – пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. Предвидените санкции по тези обвинявания са за отнемане от независимост над 3 години.

Имало е среща преди половин година, на която е взел участие и някогашен финансов министър, като на нея се е обсъждало по какъв начин " Борика " може да взе участие в покупко-продажбите с криптовалута. 

Българската връзка е сдружението „ Ен Ди Ес “ ЕООД, записано на 8 юни 2018 година

“Това сдружение управлява цялата активност на така наречен група компании „ Нексо “. Българското сдружение е благосъстоятелност на „ Нексо Ей Джи “, записано в Швейцария на 5 април 2018 година То не разполага с никаква активност ”, добави Светослав Василев.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, апетитен от Израел за съпричастен към палестинска терористична формация, сподели Светослав Василев, шеф на отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба. 

Разследването на службите продължава и сега. Съществуват доста нарушавания, като е имало и опити на манипулиране на пазари. 

Прокурорите съпоставиха следствието като с това против КТБ. Борислав Сарафов упрекна публицистите, че задават некомпетентни въпроси и ги прикани да бъдат справедливи по това съществено следствие, а не да вършат вътрешни политически битки. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР