4 дни отне на сръбските медии да отразят скандала с

...
4 дни отне на сръбските медии да отразят скандала с
Коментари Харесай

Сръбските медии омаловажиха скандала с българските лекари в Босилеград


4 дни лиши на сръбските медии да отразят абсурда с ареста на българските лекари в Западните околности. Реакциите в Сърбия обаче омаловажават случая и подчертават върху това, че българските медици нямали право да преглеждат пациенти в Босилеград.
Държавната организация ТАНЮГ оповестява, че в информацията на българските организации се приказва за арестуването на българските лекари, до момента в който лекар Валентин Янев, един от основателите на безплатните прегледи, " изобщо не е приказвал за това пред публицистите ". Невероятната операция няма кой да опровергае, а тя се цитира от вестник " Блиц ", Радио и телевизия Войводина и другите медии.

Белградският вестник " Курир " е измислил сензационно заглавие: " Провокация на българските националисти в Босилеград: български лекари без позволение правили прегледи. Казали, че са с филантропична задача и са арестувани ".

Белградското радио Б92 само действително осведомява за случая, цитирайки изказването на шефа на КИЦ " Босилеград " Иван Николов, който декларира, че Сърбия би трябвало да държи сметка за ситуацията на българското малцинство и че българската страна би трябвало да реагира, тъй като Сърбия няма ясна ориентировка във външната политика, съобщи БГНЕС.

Сайтът " Врански новини " непосредствено назовава случая " дипломатически скандал ".

От медиите в Сърбия не разбрахме какво е споделил и българският дипломат в Белград Радко Влайков, който се е срещнал с държавния секретар във външното министерство Ивица Тончев поради случая с задържаните български лекари. Вероятно, съгласно Белград, Влайков е мълчал, до момента в който Тончев му е обяснявал, че сръбските управляващи са постъпили в естетика със закона и своите компетенции. Българските лекари са арестувани на информативен диалог, само че полицията не подхванала никакви ограничения, няма акт за нарушаване и даже не са осъдени със възбрана за влизане в Сърбия.

От формалното известие разбираме, че сръбското държавно управление почита правата и свободите на всички малцинства, даже и на българското. Става въпрос за събитие, забележете, от локален темперамент, който не би трябвало да пречи на положителните връзки сред Белград и София.

И отново приключва с до болежка познатите изречения за българо-сръбската идилия, която би трябвало да продължи. А сърбите в тази ситуация са положителните служители на реда, които в нейно име не санкционират и не удрят черни печати в паспортите на българските филантропични служащи.

" Задържаните български лекари лекували без позволение на сръбска територия " - това е заглавие на " Вечерни новости ". И дано да завърша с един читателски коментар по текста, в който се споделя, че " даже и българските лекари започнаха да упражняват над нас, сърбите ".
Защо има толкоз ненавист, операции и негативизъм? Отговорът на въпроса кой ги е основал се крие несъмнено в Белград, а не в София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР