4 астронавти се спускат край бреговете на Флорида, завършвайки 6-месечна мисия

...
текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Регистрирайте се за научния
Коментари Харесай

"текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Регистрирайте се за научния бюлетин на Wonder Theory на CNN.

Четирима астронавти се завърнаха у дома след шестмесечен престой на Международната космическа станция, кацайки на борда на своята капсула SpaceX Crew Dragon край бреговете на Флорида в понеделник.

Астронавтите, членове на мисията Crew-6, управлявана съвместно от НАСА и SpaceX, напуснаха космическата станция в неделя в 7:05 сутринта ET. Екипажът прекара деня на борда на широкото 13 фута превозно средство Crew Dragon, докато маневрираше през орбитата на Земята и към целевото място за кацане край бреговете на Джаксънвил, Флорида, където кацнаха след полунощ ET.

Капсулата Crew Dragon се движеше с повече от 17 000 мили в час (27 000 километра в час) и когато започна последния етап от спускането си, външната част на космическия кораб се нагорещи до около 3 500 градуса по Фаренхайт (1 900 градуса по Целзий), докато се отрязваше в най-дебелата част на земната атмосфера. Вътре в кабината на космическия кораб пътниците бяха защитени от топлинен щит и температурата трябваше да остане на комфортни температури доста под 100 градуса по Фаренхайт (37,8 градуса по Целзий).

След това капсулата разгърна комплекти парашути, за да забави допълнително спускането си. Спасителните екипи, които чакат близо до мястото на разпръскване, са готови да извадят космическия кораб от океана и да го качат на специална лодка, наречена „Драконовото гнездо“, където ще се извършат последни проверки за безопасност, преди екипажът да може да слезе.

Преди астронавтите да напуснат космическата станция, НАСА заяви, че е наблюдавала въздействието на урагана Идалия, който достигна брега на Персийския залив в сряда сутринта. Бурята удари северна Флорида, преди да премине през южна Джорджия и в Каролините.

Четиримата астронавти, които съставляват екипа на Crew-6, включват астронавтите на НАСА Стивън Боуен и Уорън „Уди“ Хобург, както и Султан Алнеяди, вторият астронавт от Обединените арабски емирства, пътувал в космоса, и руският космонавт Андрей Федяев.

Групата прекара шест месеца на борда на орбиталната лаборатория след изстрелването към станцията през март. През изминалата седмица астронавтите на Crew-6 работиха, за да посрещнат и предадат операциите на членовете на екипа на Crew-7, които пристигнаха на космическата станция на 27 август.

По време на престоя си в космоса астронавтите от Crew-6 трябваше да наблюдават повече от 200 научни и технически проекта.

„Свършихме много по време на нашата мисия“, каза Хобург по време на дистанционна пресконференция с астронавтите на 23 август. „Имахме две гостуващи товарни превозни средства на SpaceX – мисиите CRS-27 и 28 с много наука на борда. И ние, като екипаж, проведохме общо три космически разходки.

По време на престоя си астронавтите на Crew-6 също бяха домакини на екипажа на Axiom Mission 2, група от един бивш астронавт на НАСА и трима плащащи клиенти, включително американски бизнесмен и двама астронавти от Саудитска Арабия. Този полет беше част от план за редовно превозване на туристи и други плащащи клиенти до Международната космическа станция, тъй като НАСА се стреми да увеличи обема на търговската дейност в ниска околоземна орбита.

„Беше голямо приключение и много забавление“, добави Хобург.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР