4,8 млрд. лв. кредити са взети за първите 10 месеца

...
4,8 млрд. лв. кредити са взети за първите 10 месеца
Коментари Харесай

Кредитен експерт: Все повече задлъжняваме. Ако преди за тристаен апартамент сме теглили около 250 хил. лв., в момента теглим половин милион

4,8 милиарда лева заеми са взети за първите 10 месеца на 2023 година.

" Ще имаме рекордна година по изтеглени заеми и най-вероятно ще доближим 6 милиарда, само че като брой ще имаме спад по отношение на предходната година с към 2%, като става въпрос за ипотечните заеми. Тоест тази година теглим малко по-малко като брой, само че по-големи като размер поради растежа на цените, който даже и при забавения пазар на недвижими парцели продължава да върви нагоре ", каза кредитният съветник Тихомир Тошев.

Той разясни, че сериозен проблем има при бързите заеми.

" Там има растеж на необслужваните заеми и от ден на ден хора са затруднени. При банковите заеми нямаме проблем, неприятните заеми остават в границата на естественото за пазара. Безработица съвсем няма, приходите нарастват, тъй че нямаме проблем с обслужването на банковите заеми. За страдание, обаче продължаваме да посягаме към тях ", добави Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът напомни, че към момента има райони, където приходите остават ниски.

" Тези хора все по-често не съумяват да вържат месечния бюджет и протягат ръка към бързите заеми, с цел да запълнят фамилния бюджет, което е много неверна политика и по-често тя води до съществени финансови проблеми. Тази година имаме рекордьор - един човек беше съумял да изтегли 56 бързи заема. Продължава да се прави грешката да се тегли втори, с цел да се погасява първия и да се влиза в неприятна финансова серпантина ", разкри кредитният съветник.

По думите му регулацията при бързите заеми липсва.

Имотният пазар

" Може да се каже, че от ден на ден задлъжняваме, защото ако преди няколко години за един тристаен апартамент сме теглили към 250 хиляди лева, сега теглим съвсем двойно - към половин милион. В София може би към 20% от заемите са за такива суми. Вече стартира да се трансформира в нещо обикновено. Хората с приходи и благоприятни условия желаят да живеят в по-хубав квартал и в по-голяма площ ", разяснява Тошев.

Той добави, че има хора, които се държат по-рисково на имотния пазар, само че пък са дребен %.

" Не повече от 3-4% от хората са по-рисково настроени. Но множеството от тях, когато минат кредитна консултация, ние ги смъкваме на земята. Показваме им, че това може да се окаже доста малко прекарване и по-късно да се трансформира в дълъг интервал на финансови усложнения. Хубаво е хората да минават през кредитен съветник. Емоцията да си купи собствено жилище продължава да движи българина и поради това той е толкоз деен на пазара на парцели, даже и при тези цени ", изясни кредитният съветник.

Тошев смята, че при парцелите няма " балон " и цените ще се задържат на това равнища, на което са сега.

" Ние имаме пет следващи тримесечия на спад на броя на покупко-продажбите. Интересът понижава поради високите цени, част от хората нямат опция при тези цени да си купят парцела, който желаят. Те излизат от пазара и чакат по-добри времена, или цените да паднат, което не чакам да се случи. И макар този спад - от началото на годината ние имаме растеж на цените с 10%. Интересът продължава да е към огромните градове, там растат цените, продължаваме да обезлюдяваме дребните обитаеми места ", акцентира Тошев.

От думите му стана ясно, че има съществено връщане на интереса на покупките на " зелено ". А при 70% от случаите отстъпката от цената на парцела става по време на договарянията.

Лихвите

Тихомир Тошев показа, че повече прогнози са, че лихвите ще скочат леко: " Такива са и нашите прогнозите, ние го чакаме това нарастване към този момент втора година, то все не се случва. Пазарът продължава да е доста конкурентен, банките са в огромна конкуренция, а въпреки това продължаваме да нямаме лихви по депозитите. "

Той предвижда от 0,1 до 0,3% скок на лихвите.

" Много е евентуално лихвите да се запазят към 3% - 2,5 до 3%. А по-късно зависи по какъв начин ще реагира пазарът, може да има още едно такова нарастване, само че може и да няма. Депозитите не престават да порастват и банките са цялостни с пари. По-малките банки оферират рента до 1% - 1,5%, а по-големите банки не престават да не оферират лихви по депозитите, тъй като депозитната маса е доста огромна ", съобщи специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР