4,8 млрд. лв. кредити са взети за първите 10 месеца

...
4,8 млрд. лв. кредити са взети за първите 10 месеца
Коментари Харесай

Поевтиняване на имотите няма да има

4,8 милиарда лева заеми са взети за първите 10 месеца на 2023 година.

" Ще имаме рекордна година по изтеглени заеми и най-вероятно ще доближим 6 милиарда, само че като брой ще имаме спад по отношение на предходната година с към 2%, като става въпрос за ипотечните заеми. Тоест тази година теглим малко по-малко като брой, само че по-големи като размер поради растежа на цените, който даже и при забавения пазар на недвижими парцели продължава да върви нагоре ", каза кредитният съветник Тихомир Тошев в студиото на " България заран ".

Той разясни, че сериозен проблем има при бързите заеми.

" Там има растеж на необслужваните заеми и от ден на ден хора са затруднени. При банковите заеми нямаме проблем, неприятните заеми остават в границата на естественото за пазара. Безработица съвсем няма, приходите нарастват, тъй че нямаме проблем с обслужването на банковите заеми. За страдание, обаче продължаваме да посягаме към тях ", добави Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът напомни, че към момента има райони, където приходите остават ниски.

" Тези хора все по-често не съумяват да вържат месечния бюджет и протягат ръка към бързите заеми, с цел да запълнят фамилния бюджет, което е много неверна политика и по-често тя води до съществени финансови проблеми. Тази година имаме рекордьор - един човек беше съумял да изтегли 56 бързи заема. Продължава да се прави грешката да се тегли втори, с цел да се погасява първия и да се влиза в неприятна финансова серпантина ", разкри кредитният съветник.

По думите му регулацията при бързите заеми липсва.

Имотният пазар

" Може да се каже, че от ден на ден задлъжняваме, защото ако преди няколко години за един тристаен апартамент сме теглили към 250 хиляди лева, сега теглим съвсем двойно - към половин милион. В София може би към 20% от заемите са за такива суми. Вече стартира да се трансформира в нещо обикновено. Хората с приходи и благоприятни условия желаят да живеят в по-хубав квартал и в по-голяма площ ", разяснява Тошев.

Той добави, че има хора, които се държат по-рисково на имотния пазар, само че пък са дребен %.

" Не повече от 3-4% от хората са по-рисково настроени. Но множеството от тях, когато минат кредитна консултация, ние ги смъкваме на земята. Показваме им, че това може да се окаже доста малко прекарване и по-късно да се трансформира в дълъг интервал на финансови усложнения. Хубаво е хората да минават през кредитен съветник. Емоцията да си купи собствено жилище продължава да движи българина и поради това той е толкоз деен на пазара на парцели, даже и при тези цени ", изясни кредитният съветник.

Лихвите

Тихомир Тошев показа, че повече прогнози са, че лихвите ще скочат леко: " Такива са и нашите прогнозите, ние го чакаме това нарастване към този момент втора година, то все не се случва. Пазарът продължава да е доста конкурентен, банките са в огромна конкуренция, а въпреки това продължаваме да нямаме лихви по депозитите. "

Той предвижда от 0,1 до 0,3% скок на лихвите.

" Много е евентуално лихвите да се запазят към 3% - 2,5 до 3%. А по-късно зависи по какъв начин ще реагира пазарът, може да има още едно такова нарастване, само че може и да няма. Депозитите не престават да порастват и банките са цялостни с пари. По-малките банки оферират рента до 1% - 1,5%, а по-големите банки не престават да не оферират лихви по депозитите, тъй като депозитната маса е доста огромна ", съобщи специалистът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР