4,8 млн. лв. с ДДС ще похарчи Министерство на външните

...
4,8 млн. лв. с ДДС ще похарчи Министерство на външните
Коментари Харесай

Външно пръсна 4,8 млн. лева за самолетни билети


4,8 млн. лева с Данък добавена стойност ще похарчи Министерство на външните работи за самолетни билети. На 28 февруари ръководеното от вицепремиера Екатерина Захариева ведомство е сключило контракт с консорциум „ ДЗЗД България ер и Посока – София “, сподели инспекция на "Епицентър ".

Прогнозният брой на билетите за служебни пътувания е 4 500, в границите на 3 години. Министерство на външните работи обезпечава места на чиновниците си както в икономическа, по този начин и в бизнес класа до дестинации у нас и в чужбина. Сумата включва и багажa, който ще носят дипломатите ни, както и спомагателни услуги. Така да вземем за пример при съответна поръчка да бъде маркирано пожеланото от възложителя място.

В самолета изпълнителят би трябвало „ да направи всичко допустимо за приемане на съответното удостоверение за това от авиокомпанията”. По принцип за избор на място се заплаща в допълнение. Друга поискана от Министерство на външните работи екстра е при заявяване на дестинация, в която няма летище, изпълнителят да предлага и други възможности с цени за обезпечаване на различен тип превоз за постигане до местоназначението в посочения в поръчката период. По контракт ведомството ще бъде осведомено особено за всички бонуси, отстъпки и предложения на самолетната компания.

Прави усещане, че „ ДЗЗД България ер и Посока – София “ е измежду любимците на изпълнителната власт. Консорциумът има подписани контракти за обезпечаване на самолетни билети с Министерство на здравепозването, Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия, Министерство на финансите и други.

Заради самолетни билети през януари 2017 година Софийската градска прокуратура образува досъдебно произвеждане против ръководители на Министерство на външните работи с обвиняване за закононарушение по работа и занемареност. Причината бе непровеждането на социална поръчка за обезпечаване на въздушен превоз, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания. Вместо това, от Външно сключили две съглашения с Министерството на земеделието и храните. По тяхната мощ Министерство на външните работи употребило услугите на комерсиално сдружение, което е реализатор на социална поръчка за Министерство на земеделието и храните. Съгласно двете съглашения Министерство на външните работи трябвало да заплати на сдружението общо 700 000 лева за 6 месеца. Вследствие на това настъпили вреди за Министерство на външните работи в размер на 148 000 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР