4.3% е безработицата у нас през октомври, отчитат от Агенцията

...
4.3% е безработицата у нас през октомври, отчитат от Агенцията
Коментари Харесай

4.3% е безработицата у нас след края на сезонната заетост

4.3% е безработицата у нас през октомври, регистрират от Агенцията по заетостта. След края на сезонната претовареност, на месечна база се следи напълно леко покачване от 0.1 процентни пункта по отношение на септември 2022 година В динамичността на годишна база продължава да се следи спад, който за този октомври е 0.4 процентни пункта.

В края на месеца записаните безработни в бюрата по труда са общо 141 987 , което е основно в следствие от приключването на сезонната претовареност – е с 3 607 лица повече по отношение на рекордно ниския брой, регистриран през септември.

През месеца са регистрирани нови 25 482 безработни. Те са с 3 168 повече от предходния месец и със 150 лица повече по отношение на записаните през октомври 2021г. Други 695 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през октомври са 12 846 . Работа посредством бюрата по труда откриха и 242 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца максимален е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 19,0%, следват тези в търговията – 12,8%,  хотелиерството и ресторантьорството – 6,7%, държавното ръководство – 6,3%, строителството – 5,9% и други.

1 884 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 1 477 по стратегии и ограничения за претовареност и 407 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”.

През месеца 415 безработни и заети лица са включени в разнообразни образования , а 529 са приключили започнатото през предишни месеци образование, като са придобили нова специалност или основна подготвеност.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 11 521 . Най-много свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (32.4%), следват търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (12.8%), хотелиерството и ресторантьорството (10.5%), образованието (8.1%), административните и спомагателните действия (7.7%), и държавното ръководство (6.2%).

Най-търсените от бизнеса специалности през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; личен състав, полагащ грижи за хората; металурзи, машиностроители и сродни на тях, и занаятчии; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; водачи на МПС и преносими съоръжения; монтажници; личен състав по обслужване на клиенти и други    
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР