4 056 туристи от страната и чужбина са посетили Археологически

...
4 056 туристи от страната и чужбина са посетили Археологически
Коментари Харесай

Над 4 000 туристи са посетили Археологически комплекс „Калето“ в Мездра през 2022 г.

4 056 туристи от страната и чужбина са посетили Археологически комплекс „ Калето ” в гр. Мездра през предходната година, осведоми ръководителят на комплекса Павел Петров. 2 212 от показалите интерес към тази културно-историческа забележителност, която е един от 100-те национални туристически обекта в България, са в трудоспособна възраст, 511 са възпитаници, 288 - пенсионери, а 112 - студенти. Организираните групови визити са 933. 
Над 600 гости, участници в Националното придвижване „ Опознай България - 100 Национални туристически обекта “, са подпечатили своите книжки в Археологически комплекс „ Калето “. 40 от тях са си закупили нови книжки, присъединявайки се към тази неповторима социална самодейност на Българския туристически съюз. 
Особен интерес за посетителите на комплекса съставляват петте експозиционни зали: огромната експозиционна зала, в която по атрактивен метод е разказана 70-вековната история на античната и средновековна цитадела „ Калето “ - архитектурно-строителен монумент на културата от национално значение, експозиционните зали „ От каменно-медната ера (ІV хилядолетие прочие Хр.) до средновековието “ и „ Облекло, въоръжение и снаряжение от ранното средновековие (VII-IX в.) “, непрекъснатата експозиция „ Историческо оръжие и милитария “ и етнографската  изложба „ Ехо от предишното на българката “. 
На разположение на туристите са квалифицирани екскурзоводи, които при изявено предпочитание от страна на гостите на комплекса организират просветителни беседи. През 2022 година са изнесени 44 екскурзоводски беседи.
В устрема си да притегли повече гости екипът на комплекса осъществя разнородни начинания. Сред тях са обичайните Дионисиеви празници, проведени в навечерието на Трифон Зарезан и Фестивал на средновековните обичаи, обичай и просвета, който се организира годишно от 2015 година насам, нормално по време на Празниците на културата „ Мездра-май ”. 
Целогодишно Археологически комплекс „ Калето ”, който това лято ще празнува 10 години от своето основаване, е хазаин на разнообразни културни прояви: литературни четения, министър председатели на книги, художествени изложения, пленери по живопис, концерти, кинопанорами и др. 
Сред останалите атракции, които предлага комплексът, са реплики на средновековни обсадни машини - катапулт, таран, оксибел и требушет, на средновековния инструмент за обществено телесно наказване „ Позорен дирек “ („ The Pillory ”), изкуствено езеро с дървен мост и скулптура на древногръцката русалка Дафне. 
Всеки, който желае, може да тества своя прецизен мерник в стрелбата с лък. А през лятото феновете на рискови преживявания от време на време имат опция да се забавляват като се спуснат по построения от локални спелеолози въжен „ тролей “ над река Искър. През м. година, да вземем за пример, са осъществени 182 стрелби с лък. 
Показателен факт за интереса към „ Калето ” е, че комплексът все по-често е желано място за изнесени сватбени ритуали навън. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР