3rd, 2019, offshore-mag.com Досега проучванията в офшора на южната част

...
3rd, 2019, offshore-mag.com Досега проучванията в офшора на южната част
Коментари Харесай

Бъдещият износ на газ от Кипър е несигурен, въпреки откритията


3rd, 2019, offshore-mag.com

Досега изследванията в офшора на южната част на Кипър потвърждават към 11 tcf от възстановяем газ, съгласно Wood Mackenzie.

Остава да се види, дали откритията могат да бъдат комерсиализирани, сподели Робърт Морис, старши анализатор: Caspian and Europe Upstream Oil and Gas.

Кипър няма вътрешен газов пазар, а единствено е с стеснен капацитет за развиване, уточни той, само че има благоприятни условия за експорт на газ.

Това може да се реализира посредством инфраструктурата за експорт на полутечен природен газ (LNG) в югоизточна Европа. Може да предложи най-ниската цена с най-бързото време за стартиране на пазара и евентуално най-хубави разноски, свързани с въвеждането на една единица нефт на пазара и приходите от продажбата на всички артикули, създадени от същата единица. Тя се показва като брутна облага за барел.

Но неотдавна откритите газови залежи в Египет, в това число гигантското дълбоководно газово поле Zohr, значат, че оборудванията за полутечен природен газ стават все по-натоварени. Което води до извода, че допустимо най-рано за забележителен свободен потенциал за кипърския газ би могъл да бъде от 2025 година - нататък, в случай че триумфът на Египет продължи.

Друг вид е нов план за LNG. ExxonMobil и Qatar Petroleum, които неотдавна потвърдиха 7 tcf в офшорното изобретение на Glaucus в Кипър, са алармирали за желанието си да основат наземно оборудване за полутечен природен газ.

Въпреки това, те ще се нуждаят от още едно гигантско изобретение, с цел да подхранват LNG оборудването с два влака с 12-15 tcf от възстановими запаси.

Третият вид би могъл да бъде плаващо LNG оборудване (FLNG), решение с по-малък мащаб, което изисква по-малко газ, в сравнение с стандартните планове за LNG уреди на сушата.

Планираният водопровод EastMed, който може да доставя 10 милиарда куб. м годишно от Кипър и Израел за Гърция, Италия и Югоизточна Европа, е другата опция. Но това може да не е конкурентна цена с различни източници на доставки в Южна Европа.

Според Робърт Морис, старши анализатор: Caspian and Europe Upstream Oil and Gas, размерите в откритията на ENI Calypso и Glaucus се нуждаят от подсилване посредством оценка на сондажа, с цел да се обясни най-хубавият път за комерсиализация. ExxonMobil и ENI ще възобновят сондирането през идната година.

Полето Aphrodite, експлоатирано от Noble Energy, е оценено и по-добре потвърдено и е на по-добра позиция за достъп до египетските уреди за LNG. Но и тук напредъкът зависи от фискалните условия в Договора за систематизиране на производството / PSC / за блок 12, с цел да дава отговор на газовия план. Териториалният спор на Кипър с Турция също може да усложни бъдещите сюжети, както е видно от напрежението, което спря сондажите предходната година след откритието Calypso.

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР