3принтирано... сърце Още по темата Да изчезнеш за 10 секунди;

...
3принтирано... сърце Още по темата Да изчезнеш за 10 секунди;
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

3принтирано... сърце

Още по тематиката
Да изчезнеш за 10 секунди; Компютър, планове устните ми; Соларните панели на бъдещето

" Слънчев " автомобил на хоризонта; Най-мощната батерия в света; Без да " ставаш " от стола

От известно време насам проучвателен екипи по целия свят се пробват да основат машинален сурогат на човешкото сърце. Швейцарски учени от ETH Zürich обаче са съумели да основат първообраз, който в най-голяма степен се приближава до биологичния му еквивалент.

Вместо да употребяват обособени елементи, откривателите са решили да употребяват 3D принтер и да създадат изкуственото сърце под формата на моноблок, употребявайки меки, гъвкави материали, като да вземем за пример силикон. Така екипът на доктор Никола Корс е съумял да пресъздаде комплицираната вътрешна конструкция на същинското сърце с изпомпващи механизми и сърдечни камери. Целта на учените е да създадат сурогат с тегло към грама, размер 679 квадратни сантиметра и размери, сравними с оригинала. Изкуственото сърце има спомагателна камера, която се цялостни с въздух и по този начин замества контракциите на сърдечната мускулатура, която другояче изпомпва кръвта в сърдечните камери.



За момента обаче 3D принтираното сърце е единствено първообраз. Макар и минал през сполучливи проби с изпомпването на течност, симулираща човешка кръв, той мъчно може да бъде употребен в действителни условия. Причината: употребяваните материали могат да устоят единствено към 3000 пулсации на сърцето, което е задоволително да поддържа живота на пациента единствено към половин час. Затова екипът на доктор Корс продължава работата по концептуалната разработка, изследвайки опциите за потребление на по-издръжливи материали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР