3M обяви в четвъртък, че е постигнала споразумение за уреждане

...
3M обяви в четвъртък, че е постигнала споразумение за уреждане
Коментари Харесай

Пореден химически концерн плаща милиарди заради “вечни химикали”

3M разгласи в четвъртък, че е постигнала съглашение за споразумяване на правосъдни искове, в които се твърди, че компанията е замърсила водоснабдителната система на Съединени американски щати с токсични " безконечни химикали ", оповестява CNN.    В рамките на съглашението химическият тръст ще заплати до 10,3 милиарда $ в продължение на 13 години, с цел да финансира доставчиците на публично водоснабдяване, които са разкрили тези химикали в питейната вода.    Полифлуороалкилните и перфлуороалкилните субстанции (PFAS), известни като " безконечни химикали ", могат да бъдат открити в стотици артикули за всекидневно прилагане, в това число гримове и килими, и се употребяват за изработката на покрития, които отблъскват вода, мазнини и масла.   

Уреждането на разногласието идва, откакто през последните две десетилетия 3M е изправена пред хиляди правосъдни каузи по отношение на производството на артикули, съдържащи PFAS. В тези искове се твърди, че 3M е знаела, че PFAS предизвикват рак, недостатъци в развиването и други здравословни проблеми, както и че химикалите замърсяват системите за питейна вода в Съединени американски щати. Миналата година 3M поема уговорката да спре производството на рисковите химикали до края на 2025 г. 
Предложеното от 3М съглашение става факт единствено няколко седмици, откакто три други компании - Chemours, DuPont и Corteva, също оповестиха, че ще платят над 1 милиарда $ за споразумяване на правосъдни каузи за " безконечни химикали ".    По-рано тази година Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати предложи национални стандарти за PFAS химикалите в питейната вода въз основа на доказателства, че те се задържат както в околната среда, по този начин и в човешкия организъм.   

От 3M разясняват, че многомилиардното съглашение не е самопризнание за отговорност. Ако то не бъде утвърдено от съда, декларират от компанията, сме подготвени да продължим да се пазиме против правосъдните искове. 
" Това е значима стъпка напред за 3М, която се основава на нашите дейности, включващи оповестеното преустановяване на производството на PFOA и PFOS и новите ни вложения в най-съвременни технологии за пречистване на вода в нашите химически производства ", подчертава ръководителят и основен изпълнителен шеф на 3М Майк Роман пред CNN.    Акциите на химическия тръст нарастнаха с повече от 5% в следборсовата търговия, откакто компанията разгласи съглашението.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР