3D принтирането на органи е революционна стъпка за решаване на

...
3D принтирането на органи е революционна стъпка за решаване на
Коментари Харесай

3D принтирането на органи е революционна стъпка за решаване на проблемите на донорството

3D принтирането на органи е революционна стъпка за решение на проблемите на донорството. Това описа по отношение на принтирането на органи за трансплантация в предаването " Сценарий от бъдещето " на Радио " Фокус " доцент доктор Мариана Тодорова, учен-футуролог от Българска академия на науките.

Първото 3D принтирано ухо към този момент е трансплантирано на действителен пациент. И това най-вероятно е единствено началото на това, което новите технологии биха могли да създадат в региона на медицината.

" Такъв триумф има от няколко години. Поне от пет беше обявено, че е основана ретина на око, също по този начин стави, детайли от човешкия скелет и череп. Много по-лесно да се направи кост или тъкан, като кожа или роговица, тъй като там не се случват биохимични реакции. Прогнозите са, че доста по-бързо ще създадем работещо сърце, в сравнение с бял или черен дроб. 3D принтирането още не може да сътвори или имитира съкращаването на съответните кръвоносните съдове ", изясни тя.

Футоролът посочи, че ухото е относително елементарно направено, тъй като са употребявани стволови кафези от дясното ухо на пациентката, чието ляво липсва. Доц. Тодорова изтъкна, че това би било първа революционна стъпка за поправяне на недостатъци и в по-дългосрочен проект за проблемите на донорството.

Ива Дойчинова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР