3D-принтираната кристална решетка изненада австралийските учени с високата си здравина

...
3D-принтираната кристална решетка изненада австралийските учени с високата си здравина
Коментари Харесай

Неочаквано отпечатаната титанова решетка се оказа с 50% по-здрава от аерокосмическата сплав

3D-принтираната кристална решетка изненада австралийските учени с високата си издръжливост и ниско тегло. Чрез комбинирането на две разнообразни структури слабите места на решетката са станали доста по-здрави. Изследователите са се въодушевили от водните лилии с кухи стъбла и коралите с червени органели, открити в Индийския океан.

„ В идеалния случай натоварването във всички комплицирани клетъчни материали би трябвало да се разпределя отмерено “, споделя професор Ма Циен. – За множеството топ. Кактологии обаче е всекидневно по-малко от половината от материала да понася главното натоварване на напън. Докато по-голямата част от материала е структурно незначителна “.

Изследователите са укрепили тръбната решетка, като са сложили втори пласт от тънки Х-образни структури върху нея, написа New Atlas. По този метод натоварването се разпределя по-равномерно. Въпреки огромната трудност на формата, тя е много лесна за възпроизвеждане благодарение на лазерен 3D щемпел. Изработеният първообраз с форма на куб е с 50% по-здрав от магнезиевата сплав WE54. Това е материал с сходна компактност, употребен в самолетостроенето и ракетостроенето.

Структурата може да бъде отпечатана с всевъзможен размер – от няколко милиметра до няколко метра, стига да има подобаващ принтер. Температурната резистентност на материала доближава 350 °C или 600 °C, в случай че се размени с по-устойчивата на топлота титанова сплав.
Разработчиците оферират решетката да се употребява там, където са значими здравината и дребното тегло, т.е. най-вече в самолетостроенето и ракетостроенето. Както и като материал за костни импланти. Тъй като 3D лазерният щемпел става все по-широко публикуван, технологията ще стане по-достъпна и ще улесни основаването на здрави структури за всевъзможни цели.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР