3D NAND паметите на китайската YMTC може да се използват

...
Коментари Харесай

Apple се кани да използва китайска памет в iPhone


3D NAND паметите на китайската YMTC може да се употребяват в iPhone
(снимка: YMTC)

Флаш памети на китайския производител YMTC може да намерят приложение в устройствата на Apple. Създадена с поддръжката на холдинга Tsinghua Unigroup, YMTC влага съществено в развиването на локално произвеждане на 3D NAND чипове и съумя да се приближи софтуерно единствено на едно потомство до международните водачи.

Първоначално компанията доставяше своята флаш памет на вътрешния пазар в Китай за потребление в лични компютри, SSD и мобилни устройства. Миналата година YMTC усвои производството на 128-слойна QLC 3D NAND памет, като в това отношение „ китайският дилетант ” не изостава доста от международните водачи.

Важен стадий в разпространение на продуктите на YMTC може да бъде потреблението им от американския колос Apple. Според източници на Блумбърг, Apple търси различни снабдители на полупроводникова памет за своите електронни устройства, откакто през февруари индустриални проблеми сложиха под подозрение способността на Kioxia да достави планувания брой чипове.
още по темата
Apple и нейните сътрудници употребяват памет, създадена от същата Kioxia, както и от Micron Technology и Samsung Electronics. Смята се, че корейски снабдители ще могат да компенсират загубите от случая в производството на Kioxia, само че създалата се обстановка накара Apple да изследва опцията за съдействие с китайската YMTC.

Във всички случаи потреблението наизуст от YMTC понижава логистичните опасности, подбудени от пандемията, защото оборудванията за сглобяване на iPhone и произвеждане на памети се намират в Китай и за тази скица не се изискват трансгранични транспорти. Освен това паметта на YMTC може да се окаже по-евтина от задграничните аналози, а за Apple, при възходящите цени на доста съставни елементи, всеки цент икономисване е значим.

Засега обаче опцията за сходно съдействие може да бъде лимитирана от политически съображения, изключително като се има поради близостта на холдинга Tsinghua Unigroup до сегашния началник на китайското държавно управление Си Дзинпин. Пътят на паметта на YMTC до листата с съставни елементи, закупени от Apple, няма да бъде къс и бърз – доставчикът на екрани BOE Technology, да вземем за пример, трябваше да потвърди своята надеждност в продължение на няколко години.

Експертите считат, че паметта на YMTC може да бъде употребена освен в iPhone SE, само че и в бъдещи модели от по-висок клас като iPhone 14, само че делът на китайската памет в общата индустриална стратегия за смарт телефоните на Apple е малко евентуално да надвиши 5%. Според източниците, финансовите проблеми на Tsinghua Unigroup към момента не са се отразили върху активността на дъщерното сдружение YMTC.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР