395 бащи са решили да се грижат за бебета си,

...
395 бащи са решили да се грижат за бебета си,
Коментари Харесай

Близо 400 татковци си стоят вкъщи с бебоците докато майките работят

395 татковци са решили да се грижат за бебета си, с цел да могат дамите им да се върнат на работа. Това демонстрират данни на Националния застрахователен институт (НОИ) за предходната година. Това са мъже, които са поели грижите за детето сред 6 и 24-месечна му възраст, оповестява „ Монитор “.

През първите 6 месеца татковците ще получават 90% от размера на заплата, на която се обезпечават. През останалите 12 месеца сумата е закрепена на 380 лева, колкото е регламентираният размер на компенсацията на развъждане на малко дете.

Статистиката демонстрира, че броят на бащите, поели грижите на наследника си, понижават. През 2016 година 479 мъже или с 84 повече по отношение на предходната година са оставили професионалните си отговорности, с цел да отглеждат невръстното си дете. Оказва се, че най-често от тази опция се възползват дамите, които заемат по-високоплатени позиции от мъжете си.

„ Работодателят ми сложи ултиматум – или се връщам на работа след 6 месеца, или ми намират заместител “, споделя софиянката Александра. Така половин година след раждането тя трансферира отпуска си по майчинство на брачна половинка си. Данните на Национален осигурителен институт демонстрират, че компенсацията, което получават татковците, излезли в бащинство, е с над 30% по-високо от това на дамите. През предходната година междинната отплата, която са вземали мъжете сред 6-те и 12-те месеца на дете, е била 861,68 лева

За съпоставяне - междинното обезщетение на дамите е било 580,17 лева, или с 281,51 лева по-малко.

И до момента в който татковците в бащинство понижават, от ден на ден мъже се възползват от опцията да излязат в 15-дневен отпуск при раждане на правоприемник. През 2016 година 20 463-ма представители на мощния пол са отсъствали от офиса след раждането на бебе. През предходната година броят им нараства със 791 и доближава 21 254-ма души. По последни данни на Националния статистически институт от началото на 2017 година до 20 декември у нас са се родили 56 197 деца. Това значи, че 40% от бащите са решили да си вземат 15-дневен отпуск при раждане на правоприемник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР