39 лева струва килограм български череши, а вносните - до

...
39 лева струва килограм български череши, а вносните - до
Коментари Харесай

Първите български череши: Килограмът им струва 39 лева

39 лв. коства кг български череши , а вносните - до 80 лв.. Това демонстрира инспекцията на bTV по столичните пазари. Защо цените са такива? Обясняват производители и търговци.

Намираме аления плод от Испания на цени от 50 до 80 лв. за кг. При появяването на екипа на bTV търговецът маха цената. В съседство ги продават за 39 лв. с етикет „ български “.

Причината - повишаването на тока, горивата и торовете, както и вносът от Гърция

И двете цени за Христо са непостижими. „ Не считам да купувам череши на такава стойност “, споделя той.
Кирил Добрев, който оглежда към 100 декара череши в кюстендилско изяснява високите цени с вноса. В сезона не чака обаче повишаване.

„ Тука сланата не можа да унищожи черешите, обаче по-късно не се опрашиха добре вследствие на неподходящото време и реколтата няма бъде доста добра “, твърди той.

Майсторите сладкари трябваше да подготвят тортата единствено за 20 минути

Казва, че производителите в района понижават, тъй като мъчно покриват разноските си, а добър пазар на едро няма.

„ Черешопроизводството без преработващи предприятия в региона на кюстендилска област е неперспективно “, твърди Кирил Добрев.

Причината - липса на изкупуване

От асоциацията на овощарите предвиждат по-ниски цени след средата на юни, когато се чака по-масово предложение на пазара.

„ Реколтата тази година се чака да е по-слаба поради студеното време в края на март и развалените цветове. Цените се чака да са по-високи от предходната година “, безапелационни са от асоциацията на овощарите.

Снимка: bTV

Разходите за труд и по-скъпите препарати за отбрана тласкат цените нагоре, обясниха от асоциацията. Така ранните сортове родно произвеждане се чака да стигнат до крайния клиент на цени сред 6-10 лв. за кг, а с всеобщото предложение цените евентуално ще паднат до 4-5 лв., предвиждат още от сектора.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР