39-годишен гръцки гражданин от руски произход на име Анатолий или

...
39-годишен гръцки гражданин от руски произход на име Анатолий или
Коментари Харесай

Австрия задържа син на дипломат, шпионирал за Москва

39-годишен гръцки жител от съветски генезис на име Анатолий или Александрос - е обвинен, че в продължение на няколко години е правил шпионаж в интерес на съветското военно разузнаване ГРУ в ущърб на Австрия. Става дума за наследник на някогашен офицер от съветското разузнаване ГРУ, който по време на дейната си работа е работил като посланик в Германия и Австрия, пишат локалните медии.

Разследването на DSN (Дирекция за държавна отбрана и разузнаване) с задгранични сътрудници и в съдействие с прокуратурата във Виена явно демонстрират, че мъжът е получил и особено военно образование в Русия. 39-годишният разузнавач е поддържал контакти с дипломати и чиновници на разузнаването от разнообразни страни и е бил в Москва малко преди и по време на военното навлизане на съветските сили в Украйна. В частност обвиненият е упрекнат в издаване на държавни секрети.

На 24 март в жилището му във Виена-Донаущадт е осъществен обиск, а заради рисковия темперамент на мъжа са изпратени два екипа на антитерористичното звено " Кобра ", написа в. " Куриер ".

По време на претърсването на парцели (служители на " Кобра " са щурмували, наред с другото, къща, скрита зад висока ограда и култивиран плет наоколо до естествения резерват Лобау във Виена) на обвинения са конфискувани детектор за сигнали, подслушвателни устройства, сапьорски костюм, мобилни телефони, преносими компютри и таблети.

Резултати от следствието на австрийските секрети служби потвърждават следното: От 2018 година до началото на 2022 година 39-годишният мъж е направил общо 65 пътувания в чужбина, измежду които и до Русия, Беларус, Турция и Грузия. Това което прави усещане на проверяващите е, бе макар че получава единствено ниски обществени помощи в Австрия, обвиненият придобива по едно и също време няколко парцела във Виена, Русия и Гърция.

Според австрийските служби мъжът преди всичко евентуално е служил като самобитен барометър за настроенията в Австрия. Твърди се, че е набавял информация за външната политика, цялостното обществено състояние и сигурността и я е предавал на Русия. Така че пътуването до Москва малко преди началото на войната евентуално не е инцидентно, а целеустремен продан на информация, получена от Австрия.

Освен това обвиненият е обменял информация освен по време на пътуването. Във Виена също е създадена специфична система от секрети скривалища, в които е оставял известия. Местата са забележими за получателя посредством най-незабележими маркировки. Както демонстрират следствията, при предаването на информацията по същото време на същото място постоянно е участвал и представител съветското посолство.

След задържането, 39-годишният обвинен сега е на независимост. Ако бъде приет за отговорен, го чака присъда от шест месеца до пет години затвор.

Остава под въпрос дали откакто делото за шпионаж излезе нескрито, следва ново експулсиране на съветски дипломати. През април Австрия - след дълъг интервал на съмнение - лиши дипломатическия статут на трима членове на съветското посолство във Виена и на един член на генералното консулство в Залцбург. Като причина за това беше посочена възможната активност на съветските дипломати в тайните служби, напомня " ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР