39 дни преди местния вот партиите в 49-ото НС започват

...
39 дни преди местния вот партиите в 49-ото НС започват
Коментари Харесай

Комисия ще проучва сигурни ли са машините за гласуване

39 дни преди локалния избор партиите в 49-ото Народно събрание стартират инспекция на техниката за гласоподаване
Година по-късно от Българска социалистическа партия отново ще питат Политическа партия за кодовете на софтуера

Съмнения за фалшификации от записи

Точно 39 дни преди локалните избори на 29 октомври депутатите ще гласоподават основаването на краткотрайна комисия в Народното събрание, която да изследва всички обстоятелства и условия, свързани със сигурността на машинното гласоподаване.

Предложението пристигна от Българска социалистическа партия, само че в поддръжка на комисията дадоха поръчка от ГЕРБ-СДС, “Възраждане ”, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

“Няма по-важна точка от тази, обвързвана с националната сигурност на страната ни. Защото, в случай че в действителност изборите са манипулирани, фалшифицирани по този начин, както излизат към този момент не един или два записа в интернет пространството - това е директно обвързвано с националната сигурност. Неслучайно, и във Франция, и в Германия машините са отстранени и още веднъж е преминато към обичайния метод на гласоподаване - точно заради отчети на техните служби за сигурност ”, съобщи от парламентарната естрада националният представител от “БСП за България ” Борислав Гуцанов.

Предложението е комисията да заседава три месеца. Това значи, че даже и краткотрайната комисия да установи нередности с машинния избор, за каквито сигнализираха неведнъж IT специалисти пред “Труд news ”, то на локалните избори ще избираме кметове и общински съветници както с хартиени бюлетини, по този начин и с машини.

“Крайно време е да стане ясно тези думи, свързани с кодовете на машините, тези заклинания кой кого ще съди от водачите на две от партиите били дружно в ръководство, приказвам за господин Свиленски и за господин Петков, да станат известни на българското общество ”, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Припомняме, че през ноември 2022 година, депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски разгласи в Народното събрание, че той и негови сътрудници са имали “оферта ” от съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков против връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс: “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете ”. Тогава Свиленски запита: “Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България? ”.

Създаването на краткотрайната комисия би трябвало да се гласоподава на следващия ден и да се състои от 12 народни представители от всички парламентарни групи.

Заради записи на ютюбъра Станислав Цанов
Джамбазки внесе сигнали в Европейска комисия за операции на вота
Вътрешна македонска революционна организация желае почтени избори



Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки внесе сигнали до Европейска комисия за вероятната операция на гласуването с машини.

Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки внесе два сигнала до Европейската комисия посредством Европейския парламент за операции, осъществени с машинния избор и сложи въпрос по отношение на европейските избори следващата година: “Ще допусне ли Комисията потреблението на машинен избор при избора на представители в Екологичен потенциал? ”. По думите му мотив за сигналите до европейските институции е следствието на ютюбъра Станислав Цанов, оповестено във видео канала му, в което се чуват записи, че са вероятни операции, осъществени с машините за гласоподаване.

Джамбазки пита Европейската комисия за нейното мнение “предвид данните за изборни операции ”. “Следва ли хора, които са “изпрани ” посредством операции и фалшификации, да показват България пред Европейски Съюз? ”, споделя още в сигналите си Джамбазки. “ВМРО - Българско национално придвижване желае почтени и транспарантни избори. А след записите, от които разбираме, че операции са вероятни и осъществявани, не можем да имаме гаранции за честността на идния локален избор ”, се споделя в сигналите до Европейска комисия. Евродепутатът напомня, че в скандалният запис, възложен от Радостин Василев, самият Кирил Петков означи, че без машините Политическа партия и Демократична България дружно няма да имат повече от 10%.

Вътрешна македонска революционна организация упорства за почтеност, с цел да получат българските жители същинско посланичество и ползите им да бъдат защитавани.
Проф. Михаил Константинов: Срива се доверието в изборния развой


Слава Богу, във всяка секция на изборите ще има хартиена бюлетина. Така че, в случай че стане нещо с машините и със софтуера, няма да има проблеми. В Европа няма такова машинно гласоподаване - в Бразилия, в Индия и в Бутан има. В Европа на никакви избори не се гласоподава с машини, като се изключи някои региони в Брюксел. Виждате през последните години, какво става с тези машини в България - 10 години непрестанен скандал, което срутва доверието в изборния развой. Това беше една от аргументите доста високотехнологични европейски страни да се откажат от машинното гласоподаване. Такива страни бяха Нидерландия, Ирландия, Германия, където машинното гласоподаване дори е неразрешено с решение на Конституционния съд.

В най-лошия случай на локалните избори ще се постанова да натискате 5 клавиша на 10 страници на екрана на машините. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР