39 акта за нарушения има фирмата “Кумас транс”, чиито камиони

...
39 акта за нарушения има фирмата “Кумас транс”, чиито камиони
Коментари Харесай

Стана ясно защо бяха задържани камионите на наши шофьори в Белгия

39 акта за нарушавания има компанията “Кумас транс”, чиито камиони и 35 водачи бяха арестувани в Белгия от тамошните управляващи.

От министерството на превоза, че Изпълнителна организация “Автомобилна администрация” е направила инспекция на записаната в Търговище компания. Тя има лиценз от 2015 година Към момента 3 от камионите ѝ не са минали на периодически механически обзор, 4-ма от водачите ѝ нямат годно уверение за психическа валидност, а 7 не имат карта за подготовка на лидера.

След координирани дейности на инспекционните служби в съдействие с федералната полиция и прокуратурата на Белгия, над 35 български водачи са били блокирани в Тесендерло. След през целия ден разпити всички транспортни средства на компанията “Кумас транс” са конфискувани, а водачите са настанени в близкия хотел. Това заяви синдикатът BTB-ABVV на страницата си.

В неделя следобяд от организацията са се свързали с един от водачите. Той е разказал, че сутринта инспекционните служби и полицията са нахлули в централата на компанията, където са паркирани и камионите им. “Всички водачи, които си почиваха през уикенда в Тесендерло, са блокирани. Камионите им са арестувани и те не могат да работят”, споделя Франк Морелс, ръководител на BTB-ABVV. Той заяви още, че те нямат пари или транспорт, с цел да се върнат в България.

Пред синдиката всички водачи разказали една и съща история. Пристигат в Белгия с българския си камион или със лична кола, в случай че би трябвало да карат белгийски тир. Всеки водач има български контракт, до момента в който неговият шеф е деен в Белгия, а у нас има единствено една пощенска кутия. Следователно, всеки водач има право на белгийска заплата и условия на труд, считат от синдиката. (Според пакета за подвижност, прочут като пакета “Макрон”, когато един водач престоява в избрана страна, без да се връща постоянно в родината си, то възнаграждението му би трябвало да дава отговор на приемащата държава), напомня " 24 часа ". Шофьорите разказвали още, че съвсем всички имали да получават две заплати.

Справка в Търговския указател демонстрира, че “Кумас транс” е записана в Търговище, кв. “Въбел”, ул. “Хан Аспарух”. Управител е Тунджай Кумас, белгийски жител. Съдружници са му Исмаил Кумас, също белгийски жител, и Ведат Сунман от Турция. Става ясно, че дестинациите им в Европейски Съюз са Белгия - Нидерландия - Германия - Англия - Франция; Белгия - Нидерландия - Германия - Франция - България и назад. Вози сред България и Румъния и вътре в страната ни, както и прави транспорти сред България и Турция.

Информирани напомнят, че напълно скоро е правена инспекция на друга компания от Кърджали в съдействие с нидерландските управляващи. В този случай е била записана - отново от турски жители, компания в България, в Нидерландия същите хора са записали друга компания, наемали у нас водачи, които имат контракт с българската, която пък подписва контракт с холандската. Проблемът се появявал, когато българските водачи и камионите им престоявали дълго в непозната страна - тогава те би трябвало да получават заплатите в съответната страна и да се заплащат осигуровки върху нея.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР