''Към България няма голям натиск, факт е това нещо. Но

...
''Към България няма голям натиск, факт е това нещо. Но
Коментари Харесай

Ивайло Калфин пред ФАКТИ: Турция няма интерес мигрантите да тръгнат към България

''Към България няма огромен напън, факт е това нещо. Но не се знае по кое време тъкмо може да се завърти този напън към България. Гръцката граница е до българската, разделят ги няколко километра. Събират се доста огромни групи хора. Факт е, че този напън сега е режисиран от Турция, ориентиран от Турция и по една или друга причина - той е ориентиран против Гърция, а не против България. Така че остава ни да разчитаме, че Турция няма да им подскаже или някой от тях няма да се сети, че има и още една граница до тях'', това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ някогашният външен министър на България Ивайло Калфин във връзка рецесията с мигрантите, която още веднъж е на дневен ред, откакто турският президент Реджеп Ердоган отвори границите на югоизточната ни съседка.

''Факт е, че това са стотици хиляди хора, които са употребявани за политически цели. В случая на Турция. Права сте с термина, това не са бежанци. Голяма част от тях са емигранти, доста от тях идват от Афганистан, от Мароко, от страни, в които няма бежанци сега. Турция твърди, че има към 4 млн. от тях и употребява част от тях, с цел да окаже напън върху Европейския съюз. Този напън е обвързван със Сирия. Сирия сега е вълшебната дума, към която се въртят договарянията и за това натискът не е нито за приемане на повече пари, нито за нещо друго, нито за някакъв различен турски интерес обвързван с договарянията с Европейския съюз. Това, което Турция желае е еднопосочна и ясна поддръжка на интервенцията им в Сирия. Не е за пари'', счита някогашният посланик.

''Какво желае Ердоган да направи? Той желае да получи една част от Сирия, която да бъде под турски надзор. И той споделя, че в тази част от Сирия той ще стартира да връща назад сирийски бежанци, без значение дали идват оттова или от други провинции на Сирия. Той реализира едно съглашение с Русия преди няколко месеца, в което Русия се съгласи като подкрепяща държавното управление в Сирия страна, Турция да откри 12 наблюдателни пункта в тази област. Турците обаче явно, че работят несамостоятелно и тук не става въпрос за 12 пункта. Те вкараха доста армия и работят с част от групировките, които преди време работеха с Ислямска страна, и които са срещу режима на Асад.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР