''Гостите преди мен говореха за проблемите в съдебната власт, за

...
''Гостите преди мен говореха за проблемите в съдебната власт, за
Коментари Харесай

Росен Миленов пред ФАКТИ: Управляващите са античовеци, трябва да бъдат смачкани от бой

''Гостите преди мен говореха за проблемите в правосъдната власт, за проблемите в земеделието, в този момент ще приказваме за проблемите в опазването на здравето. Проблемът е един - системата. Какво съставлява системата? Системата съставлява преодоляването на управителните позиции, всички структурни звена. В случая със опазването на здравето това включва управлението на Националната здравноосигурителна каса, Министерство на здравеопазването, всички организации, като Агенцията по медикаментите, управлението на всички държавни и общински лечебни заведения. Когато овладееш управленията ти осигуряваш опция за схеми. Схеми по повод източването на Здравната каса, схеми за лобистки клинични пътеки, схеми за нерегламентирани доплащания в лечебните заведения от страна на пациентите, също по този начин за кариерно и професионално израстване на хора не въз основа на техните качества, лекари в тази ситуация, а за тези които са близки до началника на клиниката, до някоя авторитетна фигура и т.н.''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ някогашният чиновник на ДАНС и деен жител - Росен Миленов.

''С няколко образеца единствено ще поясня. По отношение на източването на Касата, ние постоянно тук сме говорили за корупция, изключително при публичните поръчки. ''Обществена загадка е'', че публичните поръчки за медикаменти, за инсталация, за медицински произведения, за огромните лечебни заведения минават през няколко лекари, които са близки до ръководещите, до ръководещите, наблягам. Става въпрос за милиони. Всяка година изтичат от Здравната каса по 700 милиона. Доказано.
Ще ви дам един очевиден образец с дребна общинска болница в провинцията, където изпълнителният шеф на болничното заведение, който е политически ''оцветен'', т.е., от страна на ръководещите ГЕРБ, единствено комисионната, на месец, от хляба, който се доставя в болничното заведение, е 500 лв.. Всеки може да си показа за какви комисионни става въпрос при медикаментите и при здравната апаратура'', съобщи още Миленов.

''Клиничните пътеки. Началници на клиники в огромните лечебни заведения, има негласна директива към лекуващите лекари да лекуват постоянно по най-скъпоструващите клинични пътеки. Това изкривява. Това изкривява, тъй като една пътека, която действително не е направена за цената, която включва пътеката и тези интервенции, и не е направена услугата, това е за сметка на данъкоплатеца. Всички тези източвания, близо 700 милиона, в действителност през днешния ден водят до хаоса да няма коли за спешна помощ, да няма здравна инсталация и да няма експерти. Както споделих, изкривяването идва от това, че има лобизъм при клиничните пътеки. Лобистки са кардиологичните клинични пътеки, т.е., доста повече като цена костват, в сравнение с за лекуването на останалите типове болести. Кардиологични, ортопедични, онкологични, това са лобистки клинични пътеки. За това през днешния ден в страната има 179 експерти по инфекциозни болести, за съпоставяне кардиолозите са 1250'', добави той.

''Друг образец - в София има цели шест кардиохирургии, а във Виена и в Берлин по две. Ето, това са изкривявания, това е системата, където говорехме за лобизма, за корупцията. В България пациентът доплаща, персонално присъединяване има при заплащането на здравната услуга, допустимо е да е на първите три места в света. 4 милиарда е бюджетът на Касата, още 4 милиарда влизат от нашите джобове, макар че ние се осигуряваме'', даде още един образец Росен Миленов.

''Продължаваме с още изкривявания - имаме към 600 000, 700 000 лица, жители, които не се обезпечават, изключително от ромската общественост, само че употребяват системата на опазването на здравето. И какво се получава? Че през днешния ден, когато държавното управление би трябвало да има някакъв проект за изкуствено основаната суматоха, то няма, няма никакъв проект. Няма го Министерството на здравеопазването, няма го центъра - Националния център за публично здраве и разбори, които би трябвало осведомително да обезпечат управлението, с цел да може да вземе съответни ограничения. В последните 30 години, в случай че погледнете статистиката, се оказва, че всяка година се записват към 50-60 хиляди с респираторни болести. За първите осем месеца са 42 000, тук се включват тези с позитивен COVID-19. Ами, какво е по-различното? Аз не мога да схвана. Защо не са възнамерявали да се усилят тези експерти? Защо нямаме експерти? Ами, тъй като клиничните пътеки не са платени. Лекарите отиват във високоплатените области - кардиологията, ортопедията. Отгоре на това си взимат багажа и бягат в чужбина, тъй като както приказваме, че цели обитаеми места се феодализирани, по същия метод са феодализирани и клиниките. Особено в огромните академични лечебни заведения. Там си имаме феодали, те споделят кой ще пораства и кой няма да пораства, както във всяка една друга сфера в публичния живот на страната. И какво да чакаме през днешния ден при изкуствено основаната суматоха, всеки ден с черната статистика, огромна част от популацията изпадна в суматоха и за едно кихане хората мислят, че имат COVID'', проучва обстановката Миленов.

''Държавата я няма, страната би трябвало да провежда системата на опазването на здравето. Имаме 40 000 кревати, имаме 319 лечебни заведения и се оказва, че за интензивно лекуване има 166 индивида и 1300 с позитивен тест за Коронавирус са настанени, при изискване, че от март месец със заповед на министъра е обещано да се освободят 7000 кревати за лекуване на заболели от Коронавирус И 1340 (б.р. не е сигурен в броя за вторите) за интензивно лекуване. И в този момент се оказва, че ги няма?!!! Къде са всички тези лечебни заведения, които са първи когато би трябвало да се вземе високоплатената клинична пътека? Особено частните лечебни заведения? Няма ги. Защото всички тези хора са лоби, лоби са на този народен представител, лоби са на този министър и така нататък Ето ги горчивите плодове на тази уродлива система, политическата система, която се придвижва в целия държавен и публичен живот, през днешния ден ги берем, през днешния ден костват човешки ориси, през днешния ден костват суматохата, в която се вкарва цялото население. За страдание, ръководещите са античовеци'', заключи някогашният чиновник на ДАНС.

По думите му, опазването на здравето ни е битак, изпълнен с търгаши, а хуманизмът отсъства.

''И с най-голямата си безочливост, излизат тези ръководещи, които сринаха страна, сринаха в това число и опазването на здравето, и те ще ни избавят през днешния ден?!!! Е, това е цинизъм, това е безочливост. Тук споменахте за митингите, тези митинги трябваше още в първите дни, аз и преди съм го казвал, че би трябвало да бъдат изринати, смачкани от пердах тези ръководещи. Няма друго решение'', смята той.

Миленов е на мнение, че Борисов, смятайки се за най-големия хитрец в система, мисли, че ние всички мислим като него. ''Не сме, бе, не сме! Ние желаеме страната да бъде на всички, желаеме всеки да живее почтено, да няма привилегировани, привилегировани над закона. Видяхме ги всичките - Нинова, всички политици отидоха с привилегии в най-хубавата болница - Военна болница, или в частната болница (''Софиямед''), както Домусчиев, да се лекуват. А хората, всичките са се втурнали по лечебните заведения, че сякаш заболели, някои в действителност заболели, само че още 10 грипни вируса вървят, и те не могат да ги одобряват?!! XXI век, европейска страна, да не може да ти окажат първа здравна помощ?!!!Ето ги източените милиарди, корупцията, корупцията убива, умъртви всичко!'', с решителност съобщи Росен Миленов.

''Младите лекари, които са сполучливи, бягат, взимат си багажа и отиват в чужбина да се развиват, тъй като тук феодализмът е задушил всичко. И простотията, наложена от такива като Борисов. Но ние го позволихме. За митингите, където споменахте - радикални дейности. Да, към този момент... Бият ни. Пазвантите на политиците - полицията, ни бият. Но когато излязат доста хора няма да ни бият и всичко ще завърши за часове. Не би трябвало с такива инфлуенсърски дейности, би трябвало пердах!'', повтори мнението си той в края на своето присъединяване във ФАКТИ .

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР