''Ако чета всичко, което се говори за мен, аз ще

...
''Ако чета всичко, което се говори за мен, аз ще
Коментари Харесай

Доц. Мангъров за маските, ваксините и как да се пазим от COVID-19

''Ако чета всичко, което се приказва за мен, аз ще изпуша. Нека ме проверяват, в случай че има потребност. Аз ще се защитя. Всичко, което споделям не са празни приказки и изказвания. Работя го от 38 години.
Това съобщи доцент Атанас Мангъров в предаването „ Честно казано с Люба Кулезич “, което се излъчва по ТВ Евроком.

''Много желаех да бъда чут, тъй като има доста места по света, където се случиха нещата по този начин, както предлагахме и ние тук. В Швеция действаха по верен метод и сега там няма тези проблеми, които имат страни, които доста строго се бяха изолирали. Страни като Франция и Гърция. Новите случаи в Швеция са минимум, до момента в който всички други чакат нова вълна'', разяснява известният инфекционист.

''Това което се случва в учебните заведения сега, се постанова от същите хора, които през март месец затвориха страната, затвориха паркове, Витоша, сложиха КПП-та, чакаха чували с трупове и така нататък Сега това се прави във връзка с децата. Те няма по какъв начин да стачкуват, когато шефът каже, че в случай че не носиш маска ще те изключат. Няма какво да правиш. По този метод ще се признава индиректно несъстоятелността на това, което се направи през пролетта'', счита доцент Мангъров.

''Лятото си ходихме много безгрижно. Карахме си един български вид на шведския модел – ходехме си без маски по плажовете и по улиците. Не че държавното управление нямаше по какъв начин да наложи ограниченията по различен начин'', съобщи още той.

''Ако не се наложат тези маски в учебните заведения ще би трябвало да си признаят, че ограниченията не са били нужни'', посочи доцентът.

''Точно до моя кабинет се намира 35-то учебно заведение. Децата закусват в баничарниците, които са наоколо. По-големите, гимназиалният курс, никой от тях не е с маска. Не може да се накарат. То е като при нас, когато си носихме фуражките в джоба и като забележим преподавател ги слагахме. Сега е същото'', даде образец експертът.

''Проблемът е при дребните, които могат да получат съществени психо-травми, тъй като те към момента не са осъзнати по метод, по който да се защитят от това. Ако маските помагаха, щях да съм им огромен последовател. Най-важното е да се мият ръцете и да се съблюдава хигиена. В работата си не съм носил маска, макар че съм работил в среда, която е болнична'', означи доцент Атанас Мангъров.

''И във Франция, и в Англия има политико-медицински ограничения, предизвикани от Брекзит, „ жълтите жилетки “ и така нататък Да не приказваме за Испания и проблемите ѝ с Каталуня'' разяснява още доцент Мангъров.

''Основно предписание в медицината е, че се лекува пациентът, а не проучването му. На всички проучвания написа, че това не е диагноза. Всички си мислят, че диагнозата се слага от проучването, а лекуването се прави в аптеката, само че това не е по този начин. Диагноза и лекуване се прави от доктор, който работи с пациента. Хората, в случай че са заболели, се лекуват. Ако са тежко заболели – отиват в болница, а всички останали би трябвало да си живеят нормално'', повтори тезата си той.

''Ваксината от грип не пази от COVID-19. Хубаво е човек да се имунизира, с цел да не се разболее от грип през зимата. Лично аз се имунизирам всяка година и имунизирам тези, за които съм виновен. Препоръчвам го на всеки, тъй като от това биха имали единствено изгода. Но това не взема решение генерално въпроса. Коронавирусът е зараза, която има сходни на грип симптоми'', добави доцент Атанас Мангъров.

''Повечето хора, които са приети в болница, те са там, тъй като или са заболели, или тъй като ги е боязън. В интензивните отделения хората не са доста, сред 40 и 60 души са. Между 2, 4 до 6 % са позитивните проби. Статистиката не може да се одобри за супер тревожна. Смъртността също не може да се каже, че е висока. Говорим за неща, които са трагични, само че това е статистиката'', установи инфекционистът.

Цялото изявление на Люба Кулезич с доцент Мангъров можете да изгледате след 59:40 във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР