388 са лицензите за превоз на пътници на територията на

...
388 са лицензите за превоз на пътници на територията на
Коментари Харесай

388 са лицензите за превоз на пътници на територията на страната

388 са лицензите за транспорт на пасажери на територията на страната
Към момента има 3006 лиценза за осъществяване на транспорт на товари и 388 лиценза за транспорт на пасажери на територията на България, 12569 лиценза на Общността за осъществяване на интернационален транспорт на товари и 1107 лиценза на Общността за интернационален транспорт на пасажери.

Това декларира транспортният министър Росен Желязков в отговор на депутатски въпрос за работата на портала за електронни услуги на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация" и проведените изпити за придобиване на професионална подготвеност за началник на транспортна активност и за консултанти по ADR, съобщи кореспондент на БГНЕС.

За интервала от 01.01.2016 - 31.12.2016 година общият брой административни услуги, предоставени от ИА АА са 2 896 548 бр., от които 5 бр. са подадените посредством портала за електронни услуги. За интервала от 01.01.2017 - 31.12.2017 година общият брой административни услуги, предоставени от ИА АА са 3 049 525 бр., от които 3 бр. са подадените посредством портала за електронни услуги.

При зародили проблеми с подаването по електронен път на заявки на всеки един заявител се оказва нужното подпомагане за подаването му по електронен път. В случаите когато не е допустимо подаването на заявката по електронен път (от страна на заявителя или заради други независещи от организацията причини) на заявителя се дава опция да подаде заявление по ел. поща. Реализираният дребен брой на декларирани електронни услуги по всяка възможност е обвързван с обстоятелството, че електронните услуги се декларират с електронен автограф който към момента не се употребява всеобщо от компаниите и жителите, акцентира Желязков.

За издаване на „ Удостоверение за утвърждение на ППС, пренасящо избрани рискови товари" е належащо в ИА „ АА" да бъде предоставена техническа документи, която да потвърждава, че показаните за утвърждения ППС дават отговор на условията на Европейска конвенция за интернационален транспорт на рискови товари по шосе (ADR), добавя министърът. Той прецизира, че срокът за издаване е 30 дни, защото, с цел да бъде утвърдено едно транспортно средство да транспортира рискови товари е належащо да бъде прегледана и оценена показаната техническа документи, от която да бъде открито дали ППС са проектирани, конструирани и оборудвани, в сходство с условията на ADR.

Уведомявам Ви, че с изменение на Наредба № 40 за изискванията и реда за осъществяване на авто транспорт на рискови товари (ДВ, бр. 33 от 2018 година, в действие от 17.04.2018 г.) са отпаднали условията за подаване на огромна част от изискуемите документи при утвърждение на ППС, пренасящо избрани рискови товари - протокол за валидност на пътното транспортно средство за транспорт на рискови товари по шосе и копие на удостоверение за регистрация на транспортното средство. За поддръжката на Портала за електронни административни услуги и на уеб страницата организацията не са изразходвани бюджетни средства, безапелационен е Желязков.

През м. 09.2018 година формите за електронно заявяване на административни услуги за лицензи на Общността за интернационален транспорт на пасажери и товари са обновени в сходство с настоящото законодателство. Порталът е настоящ и през него могат да се подадат заявки за административни услуги. Предстои разширение на административните услуги, които могат да се декларират по електронен път, отбелязва Желязков.

Той разяснява и че към днешна дата на уеб страницата на организацията Законът за автомобилните транспорти и Законът за придвижването по пътищата са настоящи към последните си промени.
 Росен Желязков Росен Желязков / БГНЕС
По отношение на таксиметровия транспорт на пасажери се приготвят промени и допълнения на нормативната уредба, за осъществяване на план за създаване на обединен портал, посредством който да могат да бъдат подавани заявки, както за осъществяване на регистрация за таксиметров транспорт от органите на ИААА, по този начин също и за издаване на позволение за таксиметров транспорт от съответната община, на чиято територия ще се реализира активността.

С внедряването на обединен указател, който ще бъде управляван, както от ИААА, по този начин също и от всички 265 общини в Република България ще се реализира опростяване и привеждане на таксиметровите услуги в сходство със Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност, акцентира още министърът.

Съгласно член 5, алинея 4 от Наредба № 11 от 31.10.2002 година за интернационален авто транспорт на пасажери и товари и член 6, алинея 4 от Наредба № 33 от 3.11.1999 година за публичен транспорт на пасажери и товари на територията на Република България, изпитите за професионална подготвеност се организират от Изпълнителната организация "Автомобилна администрация", като редът и методът се дефинират от изпълнителния шеф на Изпълнителната организация "Автомобилна администрация". На съображение т. 6 от Раздел втори на Заповед № РД-01- 259/04.05.2017 година изпитите за професионална подготвеност се организират в изпитния център на ИА „ АА", гр. София, ул. „ Ген. Й. В. Гурко" № 5. При нужда изпити могат да се организират и в кабинетите на районното звено на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация" гр. София. Регламентираната дълготрайност на двата стадия на изпита е общо 4 часа, като процедурите за инспекция на самоличността на претендентите, тегленето на тестванията и въпросите от претендентите и даването на инструкции за работа лишават в допълнение време.

Съгласно член 11, алинея 3 от Наредба № 38 от 16.04.2004 година за изискванията и реда за провеждането на изпитите на претенденти за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство и реда за осъществяване на проверочните изпити (Наредба № 38), теоретичният изпит за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС се организира в кабинети на ИА „ АА". Съгласно член 12, алинея 2, т. 3 от същата разпоредба, в помещението би трябвало да има обособено работно място за всеки изпитван, изолирано по метод, непозволяващ физически и образен контакт сред изпитваните лица по време на изпита, декларира още министърът. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР