380 дами от община Кюстендил празнуват в деня на Св.

...
380 дами от община Кюстендил празнуват в деня на Св.
Коментари Харесай

380 дами от община Кюстендил празнуват в деня на Св. Екатерина,сочи справка на общинска администрация. 183 дами носят името Катя, 121- Катерина, 71, Катерина,5 Катина. На 24 ноември почитаме Св. великомъченица Екатерина. Тя била родом от Александрия, дъще

380 дами от община Кюстендил честват в деня на Св. Екатерина,сочи информация на общинска администрация. 183 дами носят името Катя, 121- Катерина, 71, Катерина,5 Катина.
На 24 ноември почитаме Св. великомъченица Екатерина. Тя била родом от Александрия, щерка на Конста, Нейната майка била християнка. Тя я срещнала с пустинник, който въвел Екатерина във вярата. Младата християнка изучила елинската мъдрост.
Едва 18-годишна, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тюрма. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, само че не могли да я отклонят от Христовата религия.
Според преданието, те самите повярвали и били наказани и изгорени живи. Екатерина е измъчвана грубо, след което я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е издигнат манастир.
На същия ден се отбелязва и паметта на царицата - Августа. Тя била жена на цар Максимин, съумяла да види Екатерина, да беседва с нея и след беседата повярвала. Узнала за чудесата, станали по време на нейните мъчения, вън от двореца гръмко изобличила царя за жестокостта му и тя била посечена с меч. Порфирий с 200 бойци погребали с почести царицата, и като изповядвали, че и те са християни, били посечени с меч.

Имен ден през днешния ден честват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР