38 стотинки помощ по мярката 60 на 40 за запазване

38 стотинки помощ по мярката 60 на 40 за запазване ...

Държавата помага за запазване на работни места в коронакризата - с 40,66 стотинки на месец

38 стотинки помощ по мярката "60 на 40" за запазване на работни места е получила фирма "Клавис Тренд". Това става ясно от поредната порция списъци, обявени на сайта на Националния осигурителен институт (НОИ).
Помощта е за октомври, 2020 година, но още по-абсурдното е, че "Клавис Тренд" се "радва" на подобни суми още два месеца. През ноември, държавата подпомага компанията с 43 стотинки, а през декември - с 41 стотинки, показва . Това прави по 40,66 стотинки на месец.

По мярката 60 на 40 вече са изплатени над 1 млрд. лева По мярката 60 на 40 вече са изплатени над 1 млрд. лева
Изплатените до момента средства по мярката 60 на 40 вече са над 1 милиард лева. Изплатените компенсации от 75 на 0 по мярката „За...
Проверка в Търговския регистър показва, че съсобственик и управител е руски гражданин - Олег Таксиор. Като предмет на дейност е вписано следното: "Търговия със стоки в първоначален, преработен или обработен вид, внос и износ на стоки, търговско представителство и посредничество, туристическа дейност, складови, комисионни и спедиционни сделки, сделки с интелектуална собственост, транспортна дейност в страната и в чужбина, консултантска дейност, културни връзки, хотелиерство, ресторантьорство, маркетинг, рекламни и информационни услуги, покупко-продажба на недвижими имоти, строителство и търговия със строителни материали, организира и провежда магистърски програми, курсове за професионална квалификация; следдипломна квалификация, учебни семинари, конгреси и стажове за квалификация със собствен персонал или с външни сътрудници на дружеството".
Припомняме, че "60 на 40" беше най-хвалената от третото правителство на Бойко Борисов мярка, конкретно от социалния министър Деница Сачева. Идеята ѝ е държавата да дава 60% от заплащането на трудов договор на ударени в дейността си компании, а останалите 40% да бъдат покривани от работодателя. Много фирми обаче посочиха, че като нямат и 1 стотинка доход, не могат да покрият и 1% заплата. Други пък попитаха каква е тази помощ, след като ако съкратят служителите си и те идат на трудовата борса, ще вземат 60% от заплатата си по трудов договор, а съкратилата ги компания няма да има нужда да плаща нищо - след изтичане на срока на борсата може да се мисли за преназначаване на съответния служител, ако бившият му работодател е преживял пандемията.

Източник: actualno.com