38% от домакинствата у нас не отопляват огромна част от

...
38% от домакинствата у нас не отопляват огромна част от
Коментари Харесай

ВАЖНО: Как ще преборим енергийната бедност

38% от семействата у нас не отопляват голяма част от домовете си, а 17% въобще не ги отопляват. Това сочи изследване на WWF – България, направено с онлайн панел. Ние сме с едно от най-високите равнища на енергийна беднотия, сподели в предаването " Хоризонт до обед " Теодора Пенева, старши специалист " Климат и сила " в екологичната организация. Близо 2 830 000 души у нас са с приходи под 722 лв. през 2021 година, базира се тя на европейски данни.

Много от семействата употребяват близо 12 кубика дърва, тази година отоплението с дърва е повишено, което води до още по-голямо обедняване поради двойното повдигане на цените. Около половината от семействата, взели участие в изследването, са вложили в изолираност на стени и прозорци, а една четвърт виждат електрическата енергия като допустима опция на дървата за огрев.

В началото на 2024 година следва да се сътвори декарботизационния фонд с доходи от търговия с излъчвания в промишлеността и бранш Енергетика, заяви Теодора Пенева.

" Ние настояваме да има специфичен съставен елемент за семейства в този фонд, макар че приходите са напълно от бизнеса и от промишлеността. Има опция да се употребява отчасти и да се употребява отчасти и за поддръжка на семействата ", означи Пенева в предаването " Хоризонт до обед ".

Социалният климатичен фонд ще проработи от 2026 година и ще бъде ориентиран към най-уязвимите и енергийно небогати семейства, само че също и към най-уязвимите консуматори на превоз и микропредприятия. При него финансирането от локални източници ще е единствено 25 на 100, останалите доходи ще идват от евросредства.

До момента не сме имали нито една стратегия за подкрепяне с бенефециент самостоятелни къщи, посочи специалистът по отношение на ограниченията за енергийна успеваемост.

Програмата за слънчеви съоръжения сега не е ориентирана към енергийно бедните семейства, тъй като изискват съфинансиране, посочи Теодора Пенева. Освен това се изисква и цифров достъп за подаване на документите.

В момента неналичието на поддръжка за енергийно бедните семейства е заради неустановената формулировка, разясни тя. По думите ѝ, " доста изоставаме ".

" При нас близо 3% от постройките са изцяло санирани. "

Освен това, множеството направени изолации у нас са правени с по-малка дебелина по отношение на сегашните стандарти. Другите страни от Европейски Съюз са с към 25% санирани здания.

Трябва да се развиват безлихвени или нисколихвени заеми за енергийна успеваемост от комерсиалните банки, добави специалистът от WWF – България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР