38% от българите не са прочели нито една книга през

...
38% от българите не са прочели нито една книга през
Коментари Харесай

Над 1/3 от българите не са прочели нито една книга през последната година

38% от българите не са прочели нито една книга през последната година, 12 на 100 считат, че няма смисъл от четенето, а всеки десети няма нито една книга в дома си.

Данните от изследване на „ Алфа рисърч “ по поръчка на асоциация „ Българска книга “ и беше показано в днешния Международен ден на грамотността.

60 на 100 от хората не са си купили нито една книга през последната година. Едва 11 % от определящите се като ревностни читатели, които са до 40 години, споделят, че четат повече от 10 книги годишно.

52 на 100 от четящите вършат това на хартия и това е спад с повече от 15% по отношение на 2014 година.

Това е петото проучване на сходна тематика от този момент до момента, което прави „ Алфа рисърч “, сподели Боряна Димитрова от социологическата организация:

„ Ако родителите не подтикват интереса към четенето, в случай че самите те не четат, персоналната процедура е от най-голямо значение. Ако забележим какъв брой от родителите четат понякога каквото и да значи това, ние доста добре можем да си представим за какво и децата последователно губят интереса към четенето “.

Три четвърти от пълнолетните на възраст до 30 години настояват, че не четат в интернет, а го употребяват за чат, слушане на музика и гледане на филми. Всеки пети българин или няма книги вкъщи или има до 10. Тези, които споделят, че имат домашна библиотека с над 100 заглавия са 35 на 100. От 2014 пък двойно е повишен интереса към модерна българска литература. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР