38 кошмарни минути преживяха вчера жителите на Хаваите, след като

...
38 кошмарни минути преживяха вчера жителите на Хаваите, след като
Коментари Харесай

Защо фалшивата тревога предизвика такава паника на Хаваите

38 кошмарни минути претърпяха през вчерашния ден жителите на Хаваите, откакто бяха стреснати от неверна паника за ракетно нахлуване. По-късно предизвестието беше анулирано, а губернаторът на щата обясни, че грешката е станала при предаване на дежурството – тогава е бил натиснат неверен бутон.

Опасността е била призната изцяло съществено, защото единствено преди няколко месеца Северна Корея заплаши американския щат с ракетно нахлуване.

Хаваите са ситуирани в Тихия океан и попадат в обсега на балистичните ракети, които режимът на Ким Чен-ун в Пхенян твърди, че има.

--> Разстоянието от Пхенян до Хонолулу по права линия е 7400 километра.

С какво може Северна Корея да удари Хаваите? С междуконтиненталната балистична ракета „ Хвасон 14 “.

Тя е тествана сполучливо от Северна Корея към този момент два пъти. Според разследващите данни на Централно разузнавателно управление на САЩ и Южна Корея, „ Хвасон-14 “ е действителна опасност. Знае се, че обсегът на ракетата покрива разстояние от 10 хиляди километра – обхват, който не доближава до Съединени американски щати, само че може да порази Гуам, Хаваите и други американски територии и военни бази.

Според американските медии, в случай че такава ракета бъде изстреляна от КНДР в посока Хаваите ще ѝ трябват 20 минути, с цел да порази крайната си цел. Това значи, че популацията на Хавайските острови разполага с към 15 минути да потърси леговище в укритие.

Хаваите имат система за уведомяване на популацията за нахлуване с ракети още от 80-те години – интервала на Студената война сред Съветския съюз и Запада.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР