38-годишната Боряна Стробъл, която е родена в Монтана, е била

...
38-годишната Боряна Стробъл, която е родена в Монтана, е била
Коментари Харесай

Шофьор уби българката, омъжена за съоснователя на Tesla

38-годишната Боряна Стробъл, която е родена в Монтана, е била блъсната от автомобил, до момента в който е карала колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада, оповестява уеб сайтът The Recursive.

Стробъл, която прекарва по-голямата част от детството си в Мездра, е живяла още в Австрия, Германия и Русия. През 2005 година се мести в Съединени американски щати и приключва стопанска система в Калифорнийския университет в Бъркли. По-късно университетският ѝ път я води в Станфорд, където приключва ръководство на стратегическите решения и риска, съобщи OffNews.

През 2011 година става част от екипа на Tesla - в началото е началник на отдела за хонорари, а по-късно оглавява отдела за системи, интервенции и разбор на данни в региона на човешките запаси. По това време Tesla към момента е разрастваща се компания. Тя споделя, че потребността от провокации и стимулираща среда са я предиздвикали да избере кариера в бъдещият водещ производител на електрически коли. Между 2015 и 2016 година Стробъл работи като вицепрезидент с сектор разкриване и развиване на гении и просвета във фондация Wikimedia, която стои зад уеб страницата Wikipedia. През 2016 година се завръща в Tesla, където управлява разнообразни стратегии. В този интервал Стробъл управлява подразделението за бизнес разбор и интервенции на компанията и дава отговор за разширението на нови пазари и интеграцията след сливания.

В Tesla тя се среща със брачна половинка си Джей Би Стробъл, който е основен механически шеф на компанията. За Джей Би Илън Мъск споделя: " Ако не беше един обяд, който имахме с него през 2003-та, Тесла нямаше да съществува. " През 2015 година двойката основава фондация „ Стробъл “, която е фокусирана върху оказването на поддръжка на планове в образованието, устойчивото развиване, обществените нововъведения и откриването и развиването на гении и водачи по целия свят. Стробъл взе участие интензивно в активността на основания в Силициевата котловина Български новаторски хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става наставник в организацията малко след основаването ѝ през 2019 година и се включва в задачата на BIH да форсира растежа и навлизането на пазара на Съединени американски щати за български започващи компании с висок капацитет.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР