37 учители от русенското средно училище Васил Левски и от

...
37 учители от русенското средно училище Васил Левски и от
Коментари Харесай

Учители от област Русе се оплакват от неизплатени възнаграждения по европроект

37 учители от русенското приблизително учебно заведение " Васил Левски " и от обединеното учебно заведение " Св. Климент Охридски " в гр. Борово са ощетени с близо 37 хиляди лв. за неизплатени хонорари през предходната година, които им се поставят за свършената работа по европроект. Те сключили трудови контракти с представител на русенска неправителствена организация. Учителите се усещат излъгани и ще алармират прокуратурата.

Проектът, по който са работили учителите от двете учебни заведения, се назовава „ Образователна интеграция – право с дълготраен резултат ” и се финансира по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ”. Той е извоюван от русенската фондация „ Европейски център за медиация и арбитраж ” с ръководител Елена Славова, която от своя страна е наела учителите за осъществяване на дейностите. Как се стигна до този финансов проблем, ще разберем от самите участници в плана. Анелия Йорданова от учебно заведение " В.Левски ", която е специалист административни действия по плана описа повече за казуса.

Нашият екип се свърза с ръководителя на фондацията Елена Славова и я предложения да взе участие в диалога ни тази заран, само че тя избра да показа позицията си по телефона.
Елена Славова, ръководител на Фондация „ Европейски център за медиация и арбитраж ”: Аз ги разбирам и по никакъв метод не съм избягвала заплащането, тъй като това са парите на тези хора, които са работили. И постоянно съм казвала, че откакто ни бъдат възобновени сумите от Оперативната стратегия, на часа те ще бъдат преведени на дамите и господата, които са работили по плана. Всички знаем, че има забавяне по оперативните стратегии. В период сме подавали отчетните документи. Междувременно съм подала нов доклад, който е финалният. Те ни се застъпват нещата. Просто седим и чакаме. Национална агенция за приходите в тази ситуация сме се договорили с тях сега, в който постъпят парите, при тях ще влязат сумите за осигуровките.
Екипът ни изиска информация по проблема и от Агенцията към Министерството на образованието и науката, която координира европроектите по оперативната стратегия. Ето какво ни дадоха отговор:
При осъществяване на един план, с цел да бъде осъществено заплащане към който и да е бенефициент по програмата, е належащо да бъдат предоставени доказателства за осъществените разноски в сходство с разпоредбите и процедурите. Тези разноски следва да са възможни, фактически направени и разплатени, с цел да бъдат възобновени от Управляващия орган на съответния бенефициент. На 10.03.2019 година Фондация „ Европейски център по медиация и арбитраж “ подава финален пакет отчетни документи към Управляващия орган. В него обаче липсват документи за действително осъществени разноски за хонорари на учителите от двете учебни заведения сътрудници - ОУ „ Св. Климент Охридски “ гр. Борово и СУ „ Васил Левски, гр. Русе. Поради тази причина заключителният доклад е отритнат от страна на Управляващия орган на Оперативна стратегия Наука и обучение за образован напредък.
В резултат на регистрирани сигнали за неправда всички заплащания от страна на Управляващия орган към бенефициента Фондация „ Европейски център по медиация и арбитраж “ са прекратени. Във връзка с тези сигнали за неправда и поради подозрения за машинация от страна на бенефициента Фондация „ Европейски център по медиация и арбитраж “ при осъществяване на план „ Образователна интеграция - право с дълготраен резултат “, Управляващият орган е подал сигнал до прокуратурата на 5 април 2019 година

От всичко, казано дотук, стана ясно, че фондацията в лицето на Елена Славова е трябвало първо да изплати възнагражденията на учителите, а по-късно да чака възобновяване на разноските от ръководещия орган, само че това не се е случило. Прокуратурата е сезирана, а пострадалите учители от своя страна също ще изпратят сигнал. Ние ще следим развиването на казуса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР