37-годишният Ищван Тиборч се превърна в последните години в най-видния

...
37-годишният Ищван Тиборч се превърна в последните години в най-видния
Коментари Харесай

Зет на Орбан и милиардер: Ищван Тиборч, който изгради империя в Будапеща

37-годишният Ищван Тиборч се трансформира в последните години в най-видния вложител в туристическата промишленост на Унгария. Доказателство за това са половин дузина хотели в Будапеща, приключени или в развой на реорганизация. А през последните осем години по данни на Bloomberg активите на неговия холдинг са нарастнали до към 65 милиарда форинта или 165 милиарда евро.

Зад гърба си той има мощни фамилни връзки, а точно министър председателят, генерирал съвсем цялата власт в страната Виктор Орбан, който е и негов тъст.

37-годишният Тиборч акцентира, че задачата му е да спомогне за обновяването на унгарската столица и да ѝ разреши да настигне градове като Виена по настаняване от висок клас. За тази си цел то възвърне здания като емблематичния спа хотел Gellert от страната на Буда на река Дунав и хотел Dorothea от страната на Пеща. Неговата визия е да

издигне профила на Будапеща до първокласна туристическа дестинация с великолепно качество “.

Той също по този начин отвори частен клуб и обнови хотели в други туристическа места като езерото Балатон и винарския район Токай.

Опонентите на Орбан обаче споделят, че възходът на Тиборч илюстрира по какъв начин политиката и бизнесът са станали неразривно свързани под управлението на водач, който Европейският съюз упрекна в поощряване на система на кронизъм.

Така към 19 милиарда евро финансиране за Унгария остава спряно от Европейския съюз частично заради опасения за това по какъв начин се харчат парите в страната, която заема последно място измежду страните от Блока в.

Кметът на Будапеща Гергели Карачони, гневен критик на Орбан, счита, че Тиборч се е възползвал от връзките си с унгарския министър председател, чийто престой на власт датира от 2010 година Според кмета планове като държавния комплекс на Орбан в региона на замъка, новите музеи и хотелите на Тиборч притеглят вниманието, само че вършат малко за града.
Връзки
37-годишният вложител се ожени за най-голямата щерка на Орбан Рахел през 2013 година Докато други членове на фамилията на министър-председателя значително не се показват, Тиборч се трансформира в известно име в Унгария.

Миналата година той сподели пред новинарския уеб страница Index.hu, че постоянно разисква развиването на туризма с Орбан. Той също по този начин отхвърли недоволството на кмета на Будапеща по отношение на неговите планове, като сподели, че фокусът му е върху запазването на архитектура, застрашена от съсипия.

Мрежата на Тиборч включва това, което той има посредством своята холдингова компания BDPST Group и някои дялове в компании посредством фондове за частни финансови вложения.

В собствен имейл до Bloomberg Тиборч отхвърля да разяснява изчислението на медията за неговите активи. Forbes слага Тиборч на 27-мо място в последния си лист на най-богатите унгарци със положение, оценено на 75.3 милиарда форинта или към 190 милиарда евро.
Бизнес
Първото му огромно начинание е Elios Zrt., компания, профилирана в търгове за улично осветяване, финансирани от Европейски Съюз. Тиборч продава компанията през 2015 година на Атила Паар, чиято строителна компания завоюва публични поръчки за някои от най-видимите държавни планове, в това число обновяването на замъка Буда и Държавната опера.

Три години по-късно Европейска работа за битка с измамите (ОЛАФ) сподели, че покупко-продажбите на Elios Zrt. са лъжливи и прикани Унгария да предприеме дейности против Тиборч и негов някогашен помощник. Унгарското държавно управление възвърне 43.7 млн. евро, които бяха отпуснати на компанията.

Основният фокус на Тиборч от този момент е върху BDPST, който той сътвори в годината, когато напусна Elios. Целта, споделя той пред Bloomberg, е да се получи достъп до

големия необработен капацитет в туристическия бранш на Унгария, който има обилни обещания за националната стопанска система “.

Първата покупка е разпадащ се палат в Тура, на 50 километра източно от Будапеща. Сега това е водещият петзвезден хотел на BDPST.

Холдингът също е вложил в товарен превоз, логистика, финанси и в последно време селско стопанство.

Най-новото допълнение към хотелското портфолио е хотел Gellert от началото на 20-ти век в жанр Арт Нуво. Той ще бъде ръководен от Mandarin Oriental Group – първата за веригата в Унгария – когато отвори още веднъж през 2027 година

Хотелът, който гледа към река Дунав от подножието на хълмовете Буда, е развален от бомбардировки по време на Втората международна война и реновиран по време на комунизма. Съседният спа център, който остава в ръцете на локалните управляващи, е един от най-трайните облици на Будапеща.

От другата страна на реката неговата компания има три хотела с пет звезди, всички ръководени от интернационалните вериги. Но обичаният му приключен хотел до момента е Dorothea, ръководен от Marriott. Величието на интериора припомня за унгарския фолклор, с бродерия, украсяваща сини кадифени възглавници в основното кафене, и гигантската стена от сини плочки Zsolnay, която свързва рецепцията с главния ресторант. Разположен под великански стъклен покрив, ресторантът е като зимна градина.

Хотел Dorothea предлага и прозорец към това по какъв начин бизнесът и политиката са преплетени в Унгария.

Тиборч купи парцела от компанията Indotek, благосъстоятелност на Даниел Йелинек, седмият най-богат човек в страната съгласно Forbes. Indotek бе и част от ръководена от държавното управление група, която искаше да купи летище Будапеща.

Проектът за преустрояване на хотел Dorothea се финансира от лични средства на Тиборч, както и от заем от 40.1 милиарда форинта или 100 милиарда евро от банка MBH. Лоринц Месарош, най-близкият бизнес съдружник и другар на Орбан, и страната дружно имат мажоритарен дял в MBH.

Тиборч не се обезсърчава от това, което могат да кажат съперниците на неговия тъст. За него всичко е обвързвано с построяването на туристическа марка.

Досега напъните ни бяха ориентирани към Унгария и Будапеща “, сподели той. „ Но това не изключва опцията за планове в други страни или градове в бъдеще. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР