363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса

...
363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса
Коментари Харесай

Над 500 българи искали евакуация от Украйна

363 български жители от Киев и към 150 от Одеса са поискали евакуация все още, оповестиха на брифинг от Министерството на външните работи /МВнР/.

„ Всеки миг се надяваме, че ще имаме рейсове от Одеса към България с към 130 индивида. Отделно имаме 4 рейса, които са тръгнали към Киев “, заяви шефът на ситуационния център към Министерство на външните работи Антон Марков.

Освен плануваните 4 рейса от Киев и 3 от Одеса от Министеството на защитата са в подготвеност да се включат с техни рейсове.

„ За Одеса работим и за на следващия ден за два рейса. Временно нашите чиновници спомагат на всички жители без постоянни документи, издават се краткотрайни паспорти, с цел да се приберат. На този стадий всички вероятни ограничения сме ги взели “, увери заместник-министър Ирена Димитрова. Тя посочи, че дипломатическото ведомство е намерило транспортните компании и ще заплати плануваните досега курсове от Киев и Одеса.

„ Получена е информация от Украйна със лист с неща от първа нужда. Списъкът дошъл със незабавна нота и е предаден на способените ведомства, с цел да се реши какво подпомагане може да бъде оказано “, означи Димитрова. Тя увери, че БЧК и други организации биха могли да се включат в даването на филантропична помощ на Украйна, само че без да се ангажират с съответни периоди.

„ На към 30 души е възложен заслон. В посолството ни в Киев се обитават 30 индивида от личния състав, даден е заслон на още четирима и екип на българската телевизия БТВ. Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, откакто окаже подпомагане на жителите, които имат потребност “, посочи заместник-министърът. Тя уточни, че наоколо до постройката на българското посолство няма стратегически обекти и не се чакат ракетни закани.

Относно формалната позиция на България за военните дейности от страна на Русия в Украйна, заместник-министърът акцентира, че осъждаме извънредно нападателните дейности. По думите й през вчерашния ден в Министерство на външните работи е извикана посланичката на Русия и тази позиция й е била показана от заместител външния министър Васил Георгиев.

„ Потвърждаваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Осъждаме решението на Русия да признае двата сепаратиски района в Източна Украйна “, съобщи Димитрова.

Тя добави, че през вчерашния ден е имало и консултация по член 4 от НАТО, като е взето решение за предприемане на ограничения от напълно предпазен и неескалиращ темперамент, а през днешния ден президентът Румен Радев ще взе участие в среща на страните от формат Б-9.

Довечера в 19 ч постройката на Министерство на външните работи ще бъде оцветена в цветовете от знамето на Украйна.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР