36 години от аварията, белязала Европа - ядрената катастрофа в

...
36 години от аварията, белязала Европа - ядрената катастрофа в
Коментари Харесай

bTV в АЕЦ „Чернобил“: 36 г. след аварията, централата отваря врати за световните медии


36 години от повредата, белязала Европа - нуклеарната злополука в АЕЦ „ Чернобил “. В деня на черната годишнина Украйна демонстрира на света последствията от съветската окупация там.

bTV е единствената българска телевизия с екип на мястото. В централата със спрян живот влязоха Стоян Георгиев, Александр Осиченко и Ивайло Ангелов.

Има ли заплаха от радиация за Украйна, Русия и Европа след събитията преди седмици в АЕЦ „ Чернобил “, когато съветски войски влязоха в централата?

Снимка: Getty Images


„ Ще си мълчим “ – тази фраза на Тодор Живков остава в българската история след повредата в нуклеарната централа в Украйна преди 36 години. Руската окупация на Чернобил изправи на нокти света. Съобщаваше се, че електричеството в централата е спряно, а съветските бойци поеха рискови дози радиация преди да изоставен мъртвата зона към АЕЦ „ Чернобил “. Сега интернационална делегация ревизира какви са последствията от съветското наличие.

За първи път след окупацията на АЕЦ „ Чернобил “ екипът ни потегля по пътя на съветската войска, която беше превзела централата. Виждаме окопите, в които съветските бойци са поели голяма доза радиация. В неразрешената зона мостовете са разрушени.



В град Чернобил министърът на вътрешните работи на Украйна награждава пожарникари, претърпяли окупацията.

Украинските управляващи означават годишнината на нещастието. Ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси персонално дойде през днешния ден в Чернобил.

Служителите на централата, останали заложници по време на окупацията, желаеха от Гроси да признае дейностите на Русия като нуклеарен тероризъм.

Снимка: Getty Images


При овакантяване на неразрешената зона всеки автомбил, включителни и този на нашия екип, се ревизира за възможни повишени равнища на радиация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР