36 621 безработни са започнали работа през юни, показват данните

...
36 621 безработни са започнали работа през юни, показват данните
Коментари Харесай

Рекорд! Близо 37 хил. безработни започнали работа през юни

36 621 безработни са почнали работа през юни, демонстрират данните на Агенцията по заетостта.
Други 434 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място през юни посредством бюрата по труда. В съпоставяне с месец юни 2019 година се регистрира забележителен растеж на почналите работа безработни – с 84.0%. По експертна оценка на Агенцията по заетостта през месец юни на старите си работни места – преди COVID-19 рецесията, са се върнали 35.2% от безработните.
И през юни най-вече почнали работа се регистрират в бранша на хотелиерството и ресторантьорството – 25.3%, следвани от преработващата индустрия – 14.8%, търговията, ремонта на коли – 13.8%, просвета, спорт и развлечения – 5.9%, строителство – 5.0%, селско, горско и рибно стопанство – 4.9% и други
В края на месец юни Агенция по заетостта регистрира 273 367 регистрирани безработни лица, като по отношение на май те са с 22 086 по-малко или спадът е от 7.5%. В същото време нарастването по отношение на юни 2019 година е с 61.1% или със 103 708 лица.
Равнището на записана безработица в страната през юни е 8.3%. Сравнението на месечна база демонстрира понижение от 0.7 процентни пункта, а на годишна база нарастването е с 3.1 процентни пункта.
За прилагане на посредничеството и услугите на бюрата по труда през юни се записаха нови 26 415 безработни лица. Освен тях, други нови 822 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също се записаха в Агенцията по заетостта.
Повече от 3 700 са задействаните за търсене на работа в бюрата по труда посредством отдалечените услуги на Агенцията единствено през месец юни. При съблюдаване на ограниченията по отношение на изключителната епидемиологична конюнктура, малко над 8 500 търсещи работа участваха през месеца в поетапно възобновените форми на присъствени самостоятелни и групови работни срещи в страната като мобилни бюра по труда, трудови тържища, срещи с трудови медиатори и други – всички, фокусирани върху привличане и по-бързо устройване на пазара на труда на търсещи работа или неактивни лица, т.е. неработещи, неучещи и нетърсещи работа или образование, с фокус към младежите.
През месец юни бяха възобновени и присъствените форми на образования за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския обществен фонд. В стартиралите през месеца образования за основни компетентности са включени 2 213 безработни, а в такива за професионална подготовка – 4 037 лица. За общо 106 лица, заети в микро - дребни и междинни предприятия Агенцията по заетостта провежда и финансира образования за придобиване на основни компетентности.
В осъществяване на ограниченията за възобновяване на трудовия пазар и намаляване на последствията от COVID-19 рецесията, до края на месец юни посредством бюрата по труда близо 9 000 работодатели от засегнатите браншове се възползваха от мярката 60/40, въведена с Постановление на Министерски съвет №55 от 24.03.2020 година Така бизнесът запази повече от 160 000 работни места.
През юни работа на субсидирани работни места започнаха 1 581 безработни лица от рисковите групи – 1 057 по стратегии и ограничения за образование и претовареност и 524 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси”.
Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 20 021, като 86.1% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в хотелиерството и ресторантьорството (25.4%), преработващата индустрия (23.8%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (11.5%), административните и спомагателните действия (6.8%), строителството (5.2%) и държавното ръководство (5.0%).
Най-търсените специалности през този месец са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени изделия; административен личен състав по обслужване на клиенти; икономически и административни специалисти; помощници при подготвяне на храни; водачи на МПС и преносими уреди и др.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР