36.3% от младите жени в България на възраст между 18

...
36.3% от младите жени в България на възраст между 18
Коментари Харесай

Всяка трета жена между 18 и 29 години е била насилвана от партньора си, сочи проучване на НСИ

36.3% от младите дами в България на възраст сред 18 и 29 години са били насилвани от собствен сегашен или някогашен сътрудник. 12% от дамите на възраст межу 18-74 години са претърпели най-малко един случай на физическо или полово принуждение в миналото през живота си като възрастни без значение кой е причинителят и каква е била връзката им с него.

Това гласи от план, иницииран от Европейската комисия (ЕК).

Всяка пета жена в България е претърпяла един или повече случаи на принуждение от съкровен сътрудник било то психическо, полово или физическо, а близо една трета от девойките са преживявали физическо или прочувствено принуждение в детството си от един от двамата си родители.

За полов тормоз на работното място споделят 12,2% от интервюираните. Като този тормоз включва всяка форма на нежелано вербално или физическо държание от полов темперамент в работната среда, водещо до нарушение достолепието, засегнатост или оскърбление. В тази рубрика попадат неуместни погледи, докосвания, мнения, смешки, оферти или предложения.

Според оценките на неправителствени организации една на всеки три дами в България е потърпевша от принуждение, а най-честата му форма е домашното принуждение. По неофициални данни през 2021 година в България минимум 22 дами са убити от мъже, а в множеството случаи са обвинени техни близки.

Проект за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение предвиждаше основаване на Национален указател за случаите на домашно принуждение. Той беше квалифициран благодарение на специалисти и Министерството на правораздаването и беше импортиран за разглеждане в Народното събрание от държавното управление на Кирил Петков през лятото. Тогава обаче кабинетът падна при избор на съмнение, а по-късно президентът разпусна 47-ото Народно заседание. До гласоподаване на законопроекта по този начин и не се стигна.

Връзка с фондация П.У.Л.С. можете да осъществите на телефоните +35976 60 10 10 и +35976 60 33 60, както и на имейл адрес.

Връзка с горещата телефонна линия за потърпевши от принуждение на фондация " Анимус " можете да осъществите на телефоните 0800 1 8676 и 02981 76 86.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР