35540 престъпления са били регистрирани от МВР за периода 1

...
35540 престъпления са били регистрирани от МВР за периода 1
Коментари Харесай

МВР се хвали с повишена ефективност, Рашков не отчита за грешка ареста на Борисов

35540 закононарушения са били регистрирани от Министерство на вътрешните работи за интервала 1 януари - 31 юли, което е понижение с 1547 спрямо аналогичния интервал на 2021 година или с 3,6% по-малко . Разкриваемостта също се покачва - с 5 процентни пункта, като става 47%. Тези систематизирани данни показа на конференция в Главна дирекция " Национална полиция " заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев.

Засилва се и битката с противозаконното произвеждане и импорт на цигари - за цигари, оборудвана и с нарколаборатория за марихуана в Ботевград, като общо за половингодишния интервал са хванати над 25 тона тютюн без бандерол и 60 милиона къса цигари. Това е нарастване с 181% по отношение на 2021-ва. Що се касае до битката с опиатите - хванати са 201 кг хероин, 5 кг кокаин, 403 кг канабис и 26 кг синтетични опиати.

Като сполучлива бе регистрирана и промяната в щата и структурата на РПУ-тата по места, основаваща се на особено направен математически модел, отчитащ демографски фактори, както и успеваемостта на съответното полицейско ръководство.

А накъде гледа в развиването си силовото ведомство? Основната цел, макар икономическата рецесия, е модернизирането на полицията и технологизиране на работните процеси в системата. Базов приоритет също по този начин, акцентира актуалното управление, е и провеждането на почтени избори в спокойна атмосфера, като Министерство на вътрешните работи следва да насочи сериозен запас за предварителна защита на пазаруването на гласове.

Не би трябвало да се понижават и напъните за противопоставяния на незаконната имиграция. И не на последно място - полицейската специалност да се трансформира в " привлекателна и мечтана ", за което били нужни решителни ограничения освен за възстановяване на заплащането и изискванията на труд, само че и на изискванията за асортимент на фрагменти.

" Снижаване на престъпния избор ". Това регистрира като един от главните си триумфи вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. " Служебният кабинет през предходната година по това време имаше съществена задача да бъдат извършени почтено изборите през юли. Считам, че всички имаме съображение да дадем оценка - да, служебният кабинет, назначен от президента, реализира своята цел. Такава задача стоеше пред нас и при изборите през ноември, когато работихме с повече опит и процедура за противопоставяне на пазаруването на гласове ", регистрира той.
 Безсрочна ударна акция против дрогирани водачи стартира Министерство на вътрешните работи
Безсрочна ударна акция против дрогирани водачи стартира Министерство на вътрешните работи

Рашков прикани жителите да спомагат на Министерство на вътрешните работи, като алармират за нарушавания на пътя

Шефът на силовото министерство още веднъж уточни партиите, които купували гласове - ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Това беше станало процедура за някои политически партии като Движението за права и свободи и ГЕРБ. Всички знаем това и на споделям нищо ново, тъй като болшинството от делата, които са формирани, се отнасят за пазаруване и пласиране на гласове точно от тези две партии. "

Не единствено битката с купения избор обаче, акцентира Рашков, характеризира работа на Министерство на вътрешните работи в последните месеци - интензивно се разследвало ръководството на ГЕРБ, при което били открити голям брой нарушавания на закона и корист с бюджетни средства, като ослепителен образец за това било пътното строителство. " Престъпно посягане на средства за милиарди, отделени за поправки на пътната инфраструктура, язовирни стени и тем сходни. "

А къде са отишли въпросните средства? В закупуването на първокласни парцели, като част от парите били и изнесени в сметки в чужбина, немалка част от тях в банки в страни от Близкия Изток, открили служителите на реда.

Като триумфи Бойко Рашков регистрира и битката с незаконната миграция, като запълняемостта на бежанските центрове все още е сред 30 и 40 %, както и промяната в структурата на Министерство на вътрешните работи, целяща да усъвършенства активността на структурата. Повишавала се и предварителната защита на пътните нарушавания, като е вложено в голям брой нови камери за скорост, извършени са и голям брой профилирани акции срещу джигитите.

" Това не се споделя и схваща - не може в обезлюдени региони към момента да има структури на Министерство на вътрешните работи, които не могат да оправдаят активността си. Това наложи 25 такива структури в страната да ги приведем в сходство с действителните условия, като за задачата използвахме математически модел, който беше разискван от всички ръководители на районни дирекции. Всички промени, осъществени в тази тенденция, станаха в сходство с оферти на всеки един шеф на районна дирекция. Още нещо доста значимо - измененията не се реализираха посредством уволняване на хора ".
 Увеличават командировъчните на чиновниците в Министерство на вътрешните работи
Увеличават командировъчните на чиновниците в Министерство на вътрешните работи

Бойко Рашков издаде заповед, с която парите за командировка се усилват на до 60 лева

Като различен значим негов триумф Рашков регистрира и, влезнало в действие от началото на този месец. " Такова покачване е нямали и по време на ръководството на оня политически началник, приключил гимназията в Банкя ", не пропусна да означи той.

Като отчаяние пък Рашков уточни невъзможността, заради късия живот на 47-то Народно заседание, да бъдат признати значими законови промени като тези в Закона за придвижване по пътищата да вземем за пример.

Вътрешният министър пък съзря пристрастност към ГЕРБ, когато бе запитан от News.bg по какъв начин би дал отговор на рецензиите, отправени към него от опозицията, както и от страна на някогашните съдружни сътрудници от " ИТН ", че е бил неточност, както и че Министерство на вътрешните работи прави гръмки заявки, само че действителни резултати в действителност няма.

" Ако имате някакви ГЕРБ пристрастия, имайте си ги, не ги поставяйки тук ", упрекна ни той в благосклонности към някогашните ръководещи, запитан напълно обикновено по какъв начин би коментирал рецензиите към неговата активност.

" Произнесъл ли се е съдът на втора инстанция (за ареста на водача на ГЕРБ)? Какво споделил Тошко Йорданов, какво споделил този вашия сътрудник Балабанов. Те (ИТН) приказват наизуст измислици, нереални неща. Защо? Просто тъй като минаха в редиците на политическия съперник, излязоха от обединението ", възмути се Рашков.
 Минимален брой мигранти съумели да влязат у нас
Минимален брой мигранти съумели да влязат у нас

Около 150 военнослужещи са изпратени на границата с Турция

От думите на шефа на Министерство на вътрешните работи стана ясно още, че не регистрира ареста на Борисов за своя неточност . " Тук, в тази постройка, се намират чиновниците, които месеци наред работиха по случая с Божков, Борисов, Горанов и Севи. Месеци наред те събираха нужните данни и откакто събраха 470 страници, които вие неглижирате и не ви интересуват, всички тези томове отпътуваха за прокуратурата и съда. И никой не ги прочете до този миг. Този екип взема решение, не министърът.

И още нещо ще ви напомня и ще помоля да го отразите. Нито едно длъжностно лице в Министерство на вътрешните работи на управителна позиция по силата на Закона за Министерство на вътрешните работи не може да дава инструкции или разпоредби на човек, който се занимава с следствие на обещано закононарушение. Ясно ли се показах? Още по-малко министърът, който е политическо лице, може да се намесва в следствието. Ако това е правил Цветан Цветанов, който даже четеше СРС-та в Народното събрание, нали не сте видели министърът да чете такива? А това можеше да стане, в случай че аз не се споделях Бойко Рашков. "

Да ви напомня ли, че пред вас, пред медиите, Борисов споделяше - ще обвиним този, аз ще размажа оня. С кого? С " Ипон? Или с Министерство на вътрешните работи и прокуратурата? Питайте го, не стойте като мисирки пред него ", продължи с възмущението си вътрешният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР