3500 лева е най-високата заплата за висшист, завършил университет у

...
3500 лева е най-високата заплата за висшист, завършил университет у
Коментари Харесай

Медицинските специалности – с гарантирана реализация, информационните – не чак толкова

3500 лв. е най-високата заплата за висшист, приключил университет у нас, демонстрира рейтинговата система на висшите учебни заведения за 2017 година, показана от МОН през днешния ден. За първи път безработицата измежду приключилите ВУЗ пада под 3 %. Реализацията е обезпечена за приключилите медицина, фармация, стоматология и военно дело. Няма значение къде си приключил някоя от тях.

В топ пет на заплатите попадат най-много специалности свързани с осведомителни технологии. Най-високата е за приключилите информатика и компютърни науки във Софийския университет. Втората позиция е за администрация и ръководство в Американския университет в Благоевград.

Завършването на информатика, обаче, не подсигурява намирането на работа по специалността, нито висока заплата - става известно, че има значение къде си учил информатика. Ако приключилите Софийския университет могат да се похвалят с висока заплата, за същата компетентност в Шумен взимат 4 пъти по-малко – под 1000 лева

Над две трети от приключилите информатика в Алма матер се осъществят по специалността си, до момента в който измежду приключилите ШУ най-честата работа е продавач. Самите студенти от североизточния град са на мнение, че намирането на уместно работно място е допустимо, само че изисква хъс, какъвто доста от признатите да учат нямат.

За 5 години броят на студентите у нас понижава с 10 %. Най-голям е спадът в икономическите посоки. Най-висока е безработицата за приключилите туризъм - съвсем 20 %. Догодина страната ще спре да заплаща за 15 специалности главно в този бранш.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР