35% от българите очакват края на епидемията до няколко месеца.

...
35% от българите очакват края на епидемията до няколко месеца.
Коментари Харесай

Все по-малко българи вярват, че епидемията ще свърши до няколко месеца

35% от българите чакат края на епидемията до няколко месеца. Това демонстрира изследване на организация " Афис ", извършено сред 7 и 12 май.

За съпоставяне, през март това са считали малко повече от половината от сънародниците ни - 52%, а през април - 48%.

15.6% от интервюираните директно или индиректно познават най-малко един човек, който е направил проби за ковид и се е оказал " чист ". Далеч по-малко - 4% - са научили, че техен прочут е доказан притежател на вируса. Други 8% пък знаят за хора, които биха желали да се ревизират, само че са възпрепятствани поради непостижимата цена на услугата, а още 8% имат в кръга на своите директни и косвени контакти хора, които подозират, че към този момент са прекарали ковид, тъй като си спомнят за неразположение с признаци, сходни на тези при COVID-19.

В София сред 33% и 47% познават човек, на който е правена инспекция за ковид.

Общо 59% от запитаните споделят, че приходите им са намалели, като 24% от тази група сочат понижение на половина и повече. За сметка на това 38% установяват, че приходите им са останали същите. Най-вече обаче това важи за хората в пенсионна възраст. Само 3% са си докарали повече доходи. Сред тях евентуално са директно ангажирани в акцията медици, служители на реда, аптекари, производители на някои защитни средства, разносвачи на подготвена храна, куриери, IT бранша като цяло и други.

В началото на изключителното състояние 31% са се страхували, че фрапантно ще обеднеят. Това обаче се е сбъднало единствено за 24%, т.е. със 7% по-малко. Очакващите освен опазване, само че и нарастване на приходите са били 1%, а в края на интервала се повишават на 3%.

Данните демонстрират забележителна разлика сред столицата и останалата част на страната. Загубилите огромен дял от приходите в София са надалеч по-малко (15%) в сравнение с в провинцията. Почти всеки втори изпитва понижение " ненапълно ", а тези, които са нараснали приходите си, са 6%, което е двойно над междинното.

Запитани какъв брой време могат да устоят финансово, в случай че изключителните ограничения продължат, 4% дават отговор " Седмица ", 26% - " Месец ", 22% - " Три месеца ", 10% - " Половин година ", 26% - " По-дълго ", а 13% - " Вече не устоявам ".

На въпроса: " Независимо от смяната на изключителните ограничения, ще продължите ли да поддържате физическа отдалеченост с близките и да употребявате персонални защитни средства? ", 38% дават отговор " Ще продължа да ги съблюдавам прецизно ", 48% имат намерение да се придържат към част от ограниченията, а 11% въобще ще ги пренебрегват. 4% пък признават, че и до момента не са ги спазвали.

Столичани демонстрират най-общо казано " привършване на търпението ". Онези, които въобще не имат намерение да съблюдават ограниченията, в София са 30% - надалеч повече в сравнение с в страната (11%). Възнамеряващите да съблюдават единствено част от ограниченията в столицата са 56% - с 8% над междинното за страната. Същевременно обаче софиянците са относително по-оптимистично настроени за крайната развръзка на епидемията. 64% от тях, или двойно повече от междинното за страната, чакат финалът на изключителното състояние да настъпи до няколко месеца. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР