35-годишната Анета Янева от Велико Търново е обречена сама да

...
35-годишната Анета Янева от Велико Търново е обречена сама да
Коментари Харесай

Майка всеки ден тика по 4 километра си в инвалидна количка до училището му

35-годишната Анета Янева от Велико Търново е обречена сама да се грижи за двете си деца, като единият й наследник страда от тежка мускулна дистрофия. Болестта е приковала 14-годишния Пресиан в инвалидна количка и той не може самичък даже да се храни, написа " Труд ".

Момчето обаче има фантазия един ден да има личен салон за хубост и е избрало да учи фризьорство в Професионалната гимназия по фешън дизайн в остарялата столица. В момента ученикът има ресурсен преподавател. Анета Янева, Пресиан и 5-годишното му братче Божидар живеят в неприятни условия – населяват една стая в наследствена къща във вилната зона Дервеня в покрайнините на остарялата столица.

Заради огромната раздалеченост от града, самотната майка е принудена всеки ден да тика инвалидната количка с болното момче по 2 км на отиване и връщане до автобусната спирка, с цел да го заведе на учебно заведение, а по-малкия си наследник на детска градина.

През зимата, когато има сняг, дългият преход се оказва непостижим за майката и децата и и се постанова тя да ги стопира наложително от учебно заведение и от забавачка. За да си спести големите старания, дамата е подала документи в общинската администрация и кандидатства за ведомствено жилище. Ако бъдат настанени в общински апартамент, ще живеят в централната част на града и ще имат повече улеснения.

„ Трудно ми е. Няма кой да ми оказва помощ, тъй като бащата на децата преди време получи инсулт и също е на болнично легло. Преживяваме с общо 970 лв. месечно. От 7 години не работя, бях персонален помощник на детето, а в този момент нямам право на обществени помощи за отопление. Сама си закупувам дърва за зимата и съм принудена непрестанно да съм до сина си, тъй като той е със 100 % неработоспособност “, показа пред „ Труд “ Анета Янева.

Изстрадалата майка е обезпокоена, тъй като от ТЕЛК забавили подновяването на решението за инвалидната пенсия на Пресиан и поради това има заплаха да изгубят един месечен приход от 970 лв., който е витално значим за тримата.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР