35-годишен пациент с тумор в бедрена кост получи шанс за

...
35-годишен пациент с тумор в бедрена кост получи шанс за
Коментари Харесай

В МБАЛ „Света Анна – Варна“ спасиха крака на 35-годишен мъж

35-годишен пациент с израстък в бедрена кост получи късмет за пълностоен живот след тежка и комплицирана оперативна намеса, осъществена в Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „ Света Анна – Варна “.

Младият мъж е лекуван от онкологичното си заболяване в Турция. Там е диагностициран с миеломна болест, открит е туморният развой в региона на лявото бедро и „ съществуване на метастатична киста “.

По време на ски ваканцията на фамилията при започване на февруари, в курорта Пампорово, мъжът прави патологична фрактура в региона на лявото бедро и е докаран във варненската МБАЛ „ Света Анна – Варна “. Медиците в Клиниката по ортопедия и травматология откриват равнището на увредата и тумора, заел и меките тъкани. Със единодушието на пациента възнамеряват интервенция.

„ Наложи се да отстраним към 17 сантиметра от горния завършек на бедрото и костна лезия, както и да подменим тазобедрената става. При оптимално щадене и отпрепариране на засегнатите от тумора меки тъкани, поставихме на пациента реконструктивна мегапротеза, която ще му разреши да живее пълноценно след възстановителния интервал “, изясни след интервенцията доцент Мартин Бърнев – който оперира един до друг с проф. Любен Стоков и началника на клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „ Света Анна – Варна “ доцент Пламен Минчев.

„ След ден-два пациентът ще бъде изправен за оживление, а след 35-40 дни ще може да се движи с цялостно натоварване “, изясни след интервенцията проф. Стоков.

„ Това е третата туморна и втората мегапротеза, които са слагани във Варна и всички са в нашата болница, разяснява доцент Пламен Минчев.

Цените на мегапротеза у нас варират в необятния диапазон сред 18 и 30 000 лева, от които здравната каса поема към 2000 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР