35 години след нереализираната социалистическа мечта на управата на Чирпан,

...
35 години след нереализираната социалистическа мечта на управата на Чирпан,
Коментари Харесай

След 35 години! В Чирпан търсят решение за руините на местното НДК

35 години след неосъществената социалистическа фантазия на управата на Чирпан, градът да се снабди с културен дом, актуалната градска власт търси ново решение за руините, които стърчат като монумент на отминала ера. Общината е оповестила конкурс за " акумулиране на хрумвания, които да оказват помощ на общността и на градската администрация да избере най-правилното решение за застрояването на значимо и знаково място в сърцето на централната градска част на Чирпан ". Очакват се оферти в две насоки - или да се отстрани съществуващата и рушаща се постройка или да се търси градивно решение за подсилване и дотъкмяване на постройката, като тя се трансформира в център за просвета, туризъм, развлечения и бизнес. Срокът за показване на плановете е 30 април, а в него могат да вземат участие студенти по архитектура или млади архитекти до 30г. Победителят в състезанието ще получи 3000 лв., а класиралите се на второ и трето място надлежно 2 000 и 1000 лв.. Журито е формирано от представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, кмета на община Чирпан и членове на общинската администрация, изявени представители на културата на Чирпан. Резултатите ще бъдат оповестени на 20 май.  Градът, в който постоянно е имало богат културен живот, сега няма постройка за културни събития. Емблематичното читалище в центъра на Чирпан, оживяло след трусове и войни, сега е под ключ, а вътре е като след бомбардировка. Причината за трагична орис на зданието, съградено в края на 19 век от възрожденци, водени от Георги Данчов - Зографина е неизпълненият контракт сред читалищното настоятелство и изпълнителят - компания " Бул Кан Проект ".
" Бул Кан Проект " стартира ремонта на постройката през есента на 2018 година. Същата компания бе забъркана в абсурда с кмета на Костенец, който бе задържан откакто предложи рушвет на общински консултант. Строителният контрол се реализира от пловдивската компания „ Пешев”.

Как тъкмо е реализиран надзорът не е ясно, тъй като все още вътрешността на постройката наподобява меко казано потресаващо. Музикалните иструменти са покрити с прахуляк и строителни боклуци, а върху клавишите на едно от пианата е излят бетон.

Собственикът на компанията - реализатор Ивайло Пашов е безапелационен, че е извършил заложените в контракта строително - монтажни действия. Шефът на читалищното настоятелство Кольо Петров декларира, че в този тип нито може да одобри постройката, нито да се разплати със строителя. Общината не е притежател на читалището и играе само ролята на модератор.

А резултатът е, че сега не фукционират нито музикалната школа, нито библиотеката, нито има сцена за концерти и представления. Чирпанлии са безапелационни, че това е гибелно за града и се надяват, управата да откри решения по въпросите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР