35 дни в годината въздухът в София е замърсен. Това

...
35 дни в годината въздухът в София е замърсен. Това
Коментари Харесай

Експерт: 35 дни в годината въздухът в София е замърсен

35 дни в годината въздухът в София е нечист. Това демонстрират данните от гражданските станции. 
" Няма по какъв начин да чакаме да има по-чист въздух, в случай, че не сме трансформирали метода си на живот, в случай, че ограничения не се взимат към този момент толкоз доста време. Нашите станции демонстрират повишени стойности в мъгла, само че човек би трябвало да си покаже носа на открито, с цел да разбере, че имаме проблем, изключително при отоплителния интервал ". Това сподели в изявление за bTV съоснователят на airbg.info Стефан Димитров. По думите му " политиците тупат топката към този момент 30 години ". 
В София най-мръсен въздух дишат в кварталите " Надежда ", " Хиподрума " и " Павлово ". Димитров обърна внимание, че фините прахови частици в контакт с мъглата са извънредно рискови за здравето.  
Според проф. Христомир Брънзов от Националния  институт по метеорология и хидрология (НИМХ) повода за замърсяването се крие в температурната инверсия и географските особености на София.
Друга причина, която е не по-малко значима и като че ли се подценява, а е на трето място по значителност за замърсеност, е прахът в града, който е непрекъснато събитие и също въздейства на качеството на въздуха .
" Утре малко ще намалее вероятността за замърсяване от позиция на метеорологичните условия, защото ще се появи източен вятър. В събота отново ще се вдигне степента на опция за замърсяване ", сподели той.
Според европейското и национално законодателство въздухът се счита за замърсен, в случай че е имало превишаване на нормата от 50 микрограма повече от 35 дни годишно.
Какво е ситуацията в Перник
Около 21:00 часа на 15 януари е измерено рисково високо равнище на серен диоксид в Перник - 644 микорграма на пространствен метър. Такива стойности водят до нараснал риск за хора, страдащи от сърдечно-съдови болести, пушещи хора и възрастни хора, споделят от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Но считат, че за здрав човек нямало проблем – това сподели репортаж на Нова телевизия. Не стана ясно за какво тогава има наставления като да се носят маски.
На въпрос за какво днес няма превишаване на серния диоксид, откакто отново има мъгла, отговорът беше, че в този момент имало вятър.
Кметът на Перник Станислав Владимиров уточни, че Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да открие източника на замърсяване. Засега обаче Регионална инспекция за опазване на околната среда няма тъкмо пояснение. А локалният Топлоелектрическа централа работи с естествена мощ, като от там отхвърлят, че централата е повода да има по-високо равнище на серен диоксид.
Ситуацията в страната
Според формалните данни на Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС) 36 станции в страната са отчели превишаване годишната норма. Най-критично е  положението на въздуха в градовете Видин, Горна Оряховица, Враца, Пловдив и София.
" Най-много превишавания на допустимата норма като брой дни е в Пловдив – жк. Тракия, 89 дни ", изясни за bTV Валери Серафимов, който е шеф на Дирекция " Мониторинг и оценка на околната среда " в Изпълнителна агенция по околна среда.
С най-чист въздух могат да се похвалят в Добрич, където нормата е превишена едвам 7 дни в годината. Въпреки превишаването, от организацията регистрират, че тук-там броя дни понижава:
" Почти във всички обитаеми места са установени подобрявания качеството на въздуха. И единствено един образец ще ви дам – в Горна Оряховица през 2018 година е имало 110 дни с измерени концентрации 50 микрограма, през 2019 година към този момент са 64. Тази наклонност е посевместна за цялата страна, може да има повече от 35 дни, само че броят понижава ", добави още Серафимов.
Как разяснява обстановката с мръсния въздух в София кметът на града Йорданка Фандъкова може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР