35 африкански слона в северозападната част на Зимбабве падат мъртви

...
35 африкански слона в северозападната част на Зимбабве падат мъртви
Коментари Харесай

350 слона умират в търсене на вода и храна: Бактерията, която ги убива - резултат от климатичните промени

35 африкански слона в северозападната част на Зимбабве падат мъртви при озадачаващи условия сред края на август и ноември 2020 година

11 от големите стадни животни са починали в границите на 24 часа.

По-рано същата година към 350 слона в прилежаща северна Ботсвана също умират ненадейно в продължение на три месеца.

" Те умират в доста стеснен интервал от време. Това е една от най-загадъчните елементи на целия пъзел. Толкова доста животни, които умират напълно близо едно до друго, само че не тъкмо едно до друго, в подобен стеснен период от време. Според мен това е в действителност неповторимо, сигурно в тази част на света ", споделя пред Си Ен Ен доктор Крис Фогин, ветеринарен доктор в Victoria Falls Wildlife Trust в Зимбабве, който е съавтор на проучване за аргументите за гибелта на животните.

Учените изясняват повода за мистериозните всеобщи смъртни случаи на африкански слонове в нов отчет. Те показват, че вероятността за поява на огнища на заболявания може да се усили в изискванията, основани от продължаващата климатична рецесия.

През 2020 година над 300 тела на животните са открити в Ботсвана

Първоначално длъжностните лица и специалистите не могат да си обяснят смъртните случаи, настъпили измежду най-голямата популация от слонове в Африка. Обвиняват бракониерството, отравянето и сушата.

Смъртните случаи са настъпили, когато питателните и водните запаси са намалели през сухия сезон, което е принудило слоновете да изминават все по-големи дистанции в търсене на вода и храна.

Авторите настояват, че топлината, сушата и гъстотата на популацията в този регион евентуално са съдействали за зараза.

Според проучването, учредено на проби, взети от 15 от умрелите животни в Зимбабве, се оказва, че слоновете са били убити от бактериална зараза, която може да се е появила в резултат на климатичните промени.

Всички тенджери със сместа са били празни и счупени

Анализът, оповестен на 25 октомври в списание Nature Communications, демонстрира доказателства за зараза с малко позната бактерия, наречена Bisgaard taxon 45, която предизвиква септицемия или отравяне на кръвта.

Екстремните условия, които съгласно учените ще настъпват все по-често със стоплянето на Земята, могат да значат повече смъртни случаи на слонове в бъдеще.

Той е в зоопарка в Белин от 1987 година

" Рано е да се каже, че изменението на климата е повлияло на това, само че то може да го направи в бъдеще, в случай че получим повече и по-продължителни засушавания или моделите на преваляванията се трансформират и имаме доста по-тежък изсъхнал сезон. Смятам, че в случай че казусът е подобен, тогава е по-вероятно още веднъж да следим сходна смъртност ", посчва Фогин.

Смъртността на слоновете в Ботсвана се приписва на цианобактериални невротоксини, само че не са оповестени спомагателни детайлности, се отбелязва в изследването. Фогин съобщи, че няма потвърдена връзка сред смъртните случаи на слонове в Зимбабве и Ботсвана.

Африканският слон е водещ тип, който е подложен на забележителен напън от бракониерството и загубата на местообитания. Включен в Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата, броят на популацията е намалял със 144 000 до към 350 000 сред 2007 и 2014 година, като съгласно изследването загубите не престават да се правят оценка на 8 % всяка година.

Около 227 900 слона живеят в Трансграничната зона за запазване на Каванго-Замбези - 500 000 кв. км предпазена територия, която на към 90 % се намира на територията на Ботсвана и Зимбабве.

В непосредственост до мъртвите слонове не са докладвани или следени мърша или други мъртви животни, както би се очаквало при цианидно или друго съзнателно отравяне, се отбелязва в изследването.

Той съумял да се измъкне след намесата на екскаватор

" Въпреки че няма културни или молекулярни доказателства за потвърждаване на таксон Bisgaard 45 при повече от шест смъртни случая в Зимбабве, изследваните слонове са били в положително телесно положение и е малко евентуално да са умрели единствено от апетит или тежка дехидратация, свързани със сушата ", се отбелязва в изследването.

На нито един слон не са отстранени бивни от бракониерство и не са следени външни признаци на контузия. Тестовете за антракс също са негативни, прибавя Фогин.

Таксон 45 на Bisgaard към този момент е бил свързван с рани от захапване от тигри и лъвове при хора. Бактерията е открита и в катерица и здрави папагали, отглеждани в плен.

Микроорганизмът, който няма публично название, е тясно обвързван с друга, по-често срещана бактерия, известна като Pasteurella multocida, която може да аргументи хеморагична септицемия при други животни, в това число азиатски слонове.

Тази бактерия е обвързвана и с всеобщата гибел на 200 000 сериозно застрашени антилопи сайга в Казахстан през 2015 година, се отбелязва в изследването.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР