340 хиляди пенсионери ще трябва да преживеят с по-малки доходи

...
340 хиляди пенсионери ще трябва да преживеят с по-малки доходи
Коментари Харесай

Тежък удар по доходите на стотици хиляди пенсионери с ТЕЛК

340 хиляди пенсионери ще би трябвало да преживеят с по-малки приходи месец януари. Причината – стопират по този начин наречените „ инвалидни добавки” върху сумите, които Националния застрахователен институт изплаща.

От новата година те ще бъдат сменени от нов тип подкрепяне, което ще се дава от обществените. Инвалидната добавка е към 30 лева Получават я хора, които имат пенсия, а добавката им се дава поради това, че са с ТЕЛК, оповестява БТВ.

От януари Национален осигурителен институт ще спре да изплаща тази добавка, тя ще бъде сменена от месечно финансово подкрепяне, което ще изплащат обществените. Социалните обаче, за разлика от Национален осигурителен институт, изчакват да мине съответният месец и вършат заплащането в идващия. Тоест, януарската сума ще я платят на 15 февруари. Така от 7 януари, когато хората стартират да вземат понижените си пенсии, до 15 февруари, когато ще получат компенсацията от обществените, ще останат с по-нисък приход.

„ Това стеснение ще бъде за един месец, едно закъснение, просто заради другия времиви график на заплащания от двете системи”, акцентира общественият министър Бисер Петков.

При множеството пенсионери добавката ще се трансферира към новата финансова поддръжка по длъжностен ред. На 48 хиляди от тях обаче ще се наложи да попълнят заявление. Национален осигурителен институт и „ Български пощи” ще ги осведомят.

Промяната произтича от новия Закон за хората с увреждания. Новата финансова покдрепа ще зависи като размер от линията на беднотия и ще е друга по отношение на увреждането. За по-тежките случаи парите ще са в пъти повече от това, което получава сега. Новата поддръжка ще обхване към 600 хиляди хора с увреждания, с към 100 хиляди повече.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР