"Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща", така мъдро народът

...
"Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща", така мъдро народът
Коментари Харесай

Никола гости гощава… по традицията шаран, но не винаги


"Варвара вари, Сава пече, Никола посетители посреща", по този начин умно народът свързва трите значими празника на Св. Варвара, Св. Сава и Св. Никола. За празника през днешния ден трапезата е значима, а на нея пък би трябвало да има риба, въпреки и някои да избират тя да не е обичайния шаран, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес означаваме денят на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е настойник на моретата, моряците и риболовците. Затова по традиция на трапезата на Никулден би трябвало да има риба, най-често шаран. Традицията обаче от време на време се нарушава и рибата се измества от тази, която е по усета на фамилията.

От Никулден стартират коледните празници към този момент, по този начин знам, сподели Елена, която срещнахме дружно с Маргарита дни преди празника в столичен парк. Дамата описа, че на трапезата би трябвало да има шаран, обаче хората преценят и по техен усет си вземат разнообразни неща. Тя да вземем за пример ще чества и с хайверчета. Маргарита добави, че е наложително да има алено вино. И двете дами знаят предписания за шаран. Маргарита показа, че се цялостни с лук, орехи, въпреки да признава, че тя доста от дълго време не го е правила, тъй като обича да пече скумрия. Сега живее при сина си и снаха си. И защото снаха й споделила, че тази година ще честват с бяла риба, по този начин и ще бъде. Елена гледа предписания от нета, само че прави и това, което си знае. За нея обаче този ден е още по-специален. „ Аз имам рожден ден на 6 декември, тъй че ще има наложително риба. Не съм доста последовател на шарана, аз обичам и сьомга ”, споделя тя.

Винаги почитат Никулден в фамилията на Ясмина. „ Ние го означаваме обичайно с трапезата, с обичаите. Кръстницата ми има имен ден тогава и по тази причина постоянно се чества доста топло, фамилно, заедно. Уважаван празник е! ”, сподели младата жена. При тях нормално подготовката за празника стартира в деня преди да настъпи той или на самият ден. Тя се съгласява с изказванието, че Никулден е празникът, който ни приготвя и за Коледа. „ Дори самата легенда за Свети Николай, към този момент препратката към Св. Никола, който се счита, че самият той е Дядо Коледа. Някак си стартира това въодушевление по този начин прелестно и особено за новогодишните празници ”, споделя тя. Шаранът не е наложителен за тях, от време на време има и пъстърва, да вземем за пример.

А на пазара и по магазините у нас може да се търси от най-масово купуваната до риба и за ценители. В магазина на Теохарис Афентакис има даже и оферти за вкусни предписания. За това по какъв начин да се направи да вземем за пример сьомга със сметана. Продуктите не са доста, само че резултатът е обещаващ. Вкусното ядене изисква с изключение на рибата и готварска сметана, чаша бяло вино, ситно нарязан лук, броколи, зехтин, сол и пипер. В този гръцки магазин се продава прясна риба. Афентакис работи у нас от 2010 година и споделя, че се купува морска риба. Най-често се продава лаврак, фагри, ципура и други

Това, че рибата е значима за празника през днешния ден е по този начин, може би даже и настроението ненапълно зависи от това дали имаме именник в къщи, несъмнено най-важното за един празник е да се чества! /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР